А какво стана с новия изтребител?

3 прочитания

Днес, 16 ноември 2016 г., Народното събрание гласува и прие оставката на кабинета „Борисов 2”. Един от проектите, които правителството остави недовършени е този за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Въпреки, че още в края на октомври 2015 г. стана ясно, че в бюджета за тази година има заделени пари за придобиване на нов изтребител, инвестиционният проект бе внесен в Министерски съвет чак на 30 март 2016 г., а Народното събрание одобри проекта на 2 юни.

На 1 август, заедно с рапорта си за освобождаване от военна служба, тогавашният командир на ВВС генерал о.р. Румен Радев внесе в МО и готовото запитване за предоставяне на оферта (Request for Proposal – RfP).

Тогава той твърдеше, а и никой не е оборил думите му до днес, че документът е бил във вид, в който е позволявал след съответното съгласуване той да бъде разпратен веднага на потенциалните доставчици.

Три месеца и половина по-късно, министър Ненчев вече е в оставка, а изтребителният проект изглежда увиснал в безтегловност. За отбелязване е, че само до преди месец военният министър все още гласно изразяваше плановете си до края на годината да има подписан договор за новия боен самолет.

Трябва да припомним, че вчера, 15 ноември, министър Ненчев в прав текст заяви пред журналисти, че RfP е готов за изпращане. В какъв вид е документа, след генерал Радев, е отделен въпрос, предвид множеството индикации, че върху екипа отговарящ за придобиването на нов изтребител е бил налаган сериозен политически натиск за пренаписване на изискванията и нагаждане на критериите за оценка.

В последствие от МО се опитаха да разсеят тези съмнения, включително и заместник-министър Атанас Запрянов заяви изрично във вестник „Българска армия”, че променя на критериите не е имало. Пак вчера, в тежък обяснителен режим влезе и военният министър, като многократно повтори, че не е имало никакъв натиск.

И все пак, защо не се изпраща до потенциалните доставчици запитването за даване на оферта, след като то е готово?

Според министър Ненчев, това се прави защото той искал максимална прозрачност, а това минавало през обществено обсъждане. Кога и как си представя това да се случи, Ненчев не каза. Още повече как широката общественост ще обсъжда един военен проект с всички негови секретни елементи е напълно неясно, да не кажем нереалистично.

Друго е ясно – изтребителният проект е много напреднал (на фона на всички напъни от 2004 г. насам), но и в същото време той многократно бе забавен от военният министър с слаби или направо никакви аргументи за това, като бавенето на топката продължава и в момента.

Какво предстои за многострадалния процес за придобиване на нов боен самолет?

Единият вариант, да го наречем крайно оптимистичен, е министър Ненчев все пак да изпрати запитването. Той ще бъде действащ министър с всички правомощия поне още няколко седмици и на теория няма никакви пречки да даде реален старт на надпреварата за доставка на нов изтребител.

Този старт може да бъде даден и от един служебен министър на отбраната. Вече стана ясно, че следващото служебно правителство ще бъде редено от настоящия президент Росен Плевнелиев и от вече избрания Румен Радев. Излишно е да казваме, че Радев е най-големия поддръжник на проекта у нас, а от 22 януари 2017 г. и ще бъде върховен главнокомандващ, както и ще е пряко отговорен за служебния кабинет.

Може би най-рисковият вариант е проекта да се остави за следващото редовно избрано правителство. Това правителство едва ли ще встъпи във власт преди края на април или началото на май 2017 г. (предвид наличната процедура по разпускане на Народното събрание, насрочване на избори, събиране на новия Парламент и избиране на правителство).

Едва ли някой се наема да прогнозира що за правителство ще имаме следващата пролет, кой ще бъде военен министър и как ще се гледа на проекта за придобиване на нов боен самолет. При най-лош сценарии ще имаме рестартиране на цялата процедура, замразяването ѝ или пък пълния отказ от инвестиции в нов изтребител за ВВС.

ПП

Трябва да кажем, че на проекта за нов изтребител не му върви кой знае колко, поне ако гледаме политическата конюнктура. В края на 2012 и началото на 2013 г. тогавашният военен министър Аню Ангелов се беше засилил да прави някакво подобие на процедура за избор на нов изтребител. Тогава той твърдеше, че е въпрос на няколко седмици да бъде избран новия боен самолет. Публична тайна бе, че тогава всичко се гласеше за покупката на употребявани F-16 от Португалия.  Кабинетът „Борисов 1“ подаде оставка в края на февруари 2013 г.

След това през първата половина на 2014 г. Ангел Найденов, който бе военен министър в кабинета „Орешарски“ говореше, че всеки момент ще внесе за обсъждане в Министерски съвет сравнение на експлоатацията на наличните МиГ-29, плюс тяхната модернизация, до края на жизнения им цикъл към покупката на нов многоцелев боен самолет. Тогава Найденов бе категоричен поддръжник на покупката на нов изтребител, но Пламен Орешарски подаде оставка преди да може да се вземе реално решение по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Рунд последен?
Следваща публикация
Редки птици над Балтика
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню