Полша ускорява покупката на 16 вертолета за въоръжените си сили

2 прочитания

Полша започна преките преговори за придобиването на общо 16 вертолета предназначени за въоръжените сили на страната. Половината машини са за специалните части на страната, а другите за ВМС. Това съобщава Flightglobal.

Полското МО вече съобщи, че е поканило потенциалните доставчици да предоставят офертите си за осем вертолета предназначени за специални операции и осем машини за борба с подводници и търсене и спасяване.

Покани са били изпратени до Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Sikorsky.

Първо ще преминат преговорите за доставката на вертолети за специалните сили на Полша, тъй като там необходимостта е най-спешна. Вертолетите за ВМС няма да бъдат придобити преди 2019 и дори доставката им може да се разбие на два лота от по четири машини.

Доставката и на 16 вертолета минава по ускорена процедура и няма да се минава през сложна тръжна процедура. Въпреки това Полша настоява за офсетни споразумения и по двата договора, като всички бъдещи ремонти и модернизации трябва да стават в държавния завод WZL-1.

Очаква се Airbus Helicopters да предложи варианти на H225M Caracal и за двата конкурса. Leonardo ще предложи AW149 за специалните части и AW101 за ВМС, а Sikorsky ще участва със S-70i Black Hawk и S-70B Seahawk.

През октомври 2016 г. Полша анулира проекта за покупка на 50 броя H225M, тъй като не се споразумя с Airbus Helicopters за офсетното споразумение и реши да разбие големия проект за подмяна на почти целия вертолетен парк на страната на по-малки проекти степенувани по спешност.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия и ОАЕ обявиха намерения за сътрудничество в развитието на бойните си авиации
Следваща публикация
Руското МО е поръчало още два МиГ-35
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню