Русия и ОАЕ обявиха намерения за сътрудничество в развитието на бойните си авиации

5 прочитания

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха две договорки за развитие на бойните си авиации. Едната включва съвместна работа по лек изтребител от следващо поколение, а другата е за намерение за покупката на изтребители Су-35.

Днес подписахме договор за сътрудничество във военнотехническата област. Това ще ни даде възможност да развиваме проект за лек изтребител от пето поколение, който ще се разработва съвместно с ОАЕ”, това заявява Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия по време на оръжейното изложение IDEX 2017, което се провежда в момента в Абу Даби.

Президентът на ОАК Юрий Слюсар е потвърдил информацията за ТАСС, като е казал че разработката е в начален етап, като в момента компанията му готви предложения, които ще бъдат разгледани от ОАЕ.

Според Слюсар проектът ще бъде на ОАК и в него ще вземат участие конструкторските бюра Сухой и МиГ, а изтребителят може да бъде както еднодвигателен, така и двудвигателен.

Още не сме избрали конфигурацията му и в момента изчистваме концепцията. Важното е, че има договор, който позволява да започнем работа”, казва още Слюсар.

В последните няколко седмици все по-често се говореше за евентуален лек изтребител от следващо поколение, който ще се разработва в Русия. Дори вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че РСК „МиГ” ще създаде такъв изтребител.

В същото време бе обявено, че ОАЕ са подписали меморандум за намерение за покупка на тежкия многоцелев изтребител Су-35.

„Подписахме споразумение за намерение за покупката на Су-35”, заявява президента на корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, цитиран от ТАСС.

Той не дава други детайли по предварителното споразумение. Преди две години Чемезов за първи път заяви, че се водят разговори с ОАЕ за придобиването на Су-35.

Су-35 е развитие на семейството Су-27. Машината е на въоръжение в Русия и Китай, като скоро се чака и подписването на договор с Индонезия.

ВВС на ОАЕ разполагат с разнообразен и модерен парк от многоцелеви изтребители. Страната разполага с 80 броя F-16E/F Block 60, както и около 36 броя Mirage 2000-9.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция и Унгария сключиха допълнително споразумение за лизинга на Gripen
Следваща публикация
Полша ускорява покупката на 16 вертолета за въоръжените си сили
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню