Руското МО е поръчало още два МиГ-35

11 прочитания

Руското Министерство на отбраната е поръчало още два прототипа на многоцелевия изтребител МиГ-35, а държавната изпитателна програма ще приключи към средата на 2018 г. Това съобщава източник на ТАСС във военно-промишления комплекс на страната.

„Малко по-късно в държавните изпитания ще се включат още два МиГ-35, като договорът за тях е вече подписан. Много системи на МиГ-35 са успешно тествани при създаването на МиГ-29К/КУБ, като това минимизира рисковете за успешното протичане на държавните изпитания и преминаването към серийно производство”, заявява източникът на ТАСС.

В момента изпитанията вървят с два прототипа – едноместен и двуместен МиГ-35УБ, които полетяха през ноември 2016 г. и бяха официално представени през януари тази година.

„Най-вероятно държавните изпитания ще приключат към средата на следващата година и след това ще бъде подписан договор с МО, като още във втората част на 2018 г. ще може да се започне със серийното производство”, казва още източникът и уточнява, че още през тази година изпитанията ще бъдет прехвърлени от заводската база в Луховица в Ахтубинкс.

Според ТАСС, първоначално споменаваното количество от 37 самолета, вероятно ще бъде надхвърлено в реалната поръчка.

ОАК са отказали официални коментари за ТАСС.

МиГ-35 се явява сухопътна версия на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ (Изделие 9-41/47), който е на въоръжение във флотските авиации на Индия и Русия. Показаните прототипи на МиГ-35, обаче имат по-съвършенна система за самозащита и други по-дребни промени. Очаква се типа да заместни експлоатираните в момента в руските ВКС изтребители МиГ-29 (Изделия 9-12/13).

Свързани теми

Предишна публикация
Полша ускорява покупката на 16 вертолета за въоръжените си сили
Следваща публикация
Тръмп намекна за голяма поръчка за подобрен Super Hornet
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню