Paramount пуска сериен Mwari

2 прочитания

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че през април ще започне серийното производство на своя лек разузнавателно-ударен самолет Mwari. Първият образец трябва да е готов през юни или юли. Това съобщава IHS Jane’s.

Първата серийна машина ще е преоборудвана от един от прототипите, след което ще се създаде и изцяло новопроизведен сериен Mwari. Производството ще тече в специално построено хале на летището в Уондърбум, Южна Африка.

Компанията има поръчка за самолета, но отказва да назове клиента, както и заявените количества. В халето в Уондърбум могат да се сглобяват до 24 самолета годишно, но има възможност и за подобряване на производствения капацитет.

До момента са изпълнени над 250 изпитателни полета, повечето от които в Южна Африка, но летяно и над други африкански страни. Машината е била изпитвана и при операции от слабоподготвени площадки, където се е летяло с минимална поддръжка. Първият прототип полита през юли 2014 г.

Paramount Group промотира лекия разузнавателно-ударен самолет на широк кръг клиенти – от страни от НАТО до африкански държави с ограничени бюджети. От компанията искат да предоставят бойни възможности еквивалентни на съвременните щурмови вертолети и разузнавателни способности на БЛА от висок клас, но на по-ниска цена и по-високи летателни характеристики.

Mwari (първоначално проектът бе известен, като AHRLAC – Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft) се задвижва от един турбовитлов двигател PT-6A-66 (710 kW), има двучленен екипаж и има шест точки за окачване на боен товар под крилото. Машината е тествана с различни управляеми и неуправляеми боеприпаси. Във фюзелажа има голяма ниша, в която може да се поставя различно оборудване за наблюдаване, разузнаване или РЕБ.

Максималната крайсерска скорост достига 505 km/h, a продължителността на полета е седем часа. Максималната излетна маса достига 3800 kg. Според компанията производител единичната цена на Mwari трябва да е под $10 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия иска пълен технологичен трансфер по FGFA
Следваща публикация
Швеция и Унгария сключиха допълнително споразумение за лизинга на Gripen
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню