Германия ще купува MQ-4C Triton

2 прочитания

Германското Министерство на отбраната е решило да купи разузнавателния безпилотен апарат MQ-4C Triton, произвеждан от Northrop Grumman. Това съобщава Reuters.

Не е ясно колко броя MQ-4C смята да придобие Германия, но доставките трябва да станат факт след 2025 г., заявява източник в германското МО на Reuters. Апаратите ще са еквивалентни на тези, които се произвеждат за ВМС на САЩ, с изключение на разузнавателното оборудване, което ще идва от Airbus и е вече създадено за Euro Hawk.

Планът трябва да премине през одобрение от германския парламент. Той идва в светлината на обявените намерения на Германия да увеличи сериозно военните си разходи.

Машините идват на мястото на проваления проект Euro Hawk, който Германия прекрати през май 2013 г. Това беше германски вариант на RQ-4 Global Hawk предназначен за радиоелектронно разузнаване, като оборудването за мисията трябваше да се произвежда от Airbus. Планираше се покупката на пет такива апарата. Проектът се провали, след като стана ясно, че ще са нужни сериозни усилия и над €600 млн. за сертификация на апарата за полет в регулирано от цивилно РВД въздушно пространство.

MQ-4C Triton е вариант на RQ-4 за морско разузнаване и наблюдение. Апаратът се експлоатира от ВМС на САЩ и е заявен от Австралия.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Израел се готви да купува F-15 и тежки вертолети от САЩ
Следваща публикация
Индия иска пълен технологичен трансфер по FGFA
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню