Израел се готви да купува F-15 и тежки вертолети от САЩ

1 прочитания

Израел подготвя две големи сделки за покупка на въоръжение от САЩ. Едната е за ескадрила многоцелеви изтребители F-15, а другата е за тежки транспортни вертолети. Това съобщава израелското бизнес издание Globes.

Голяма част от двете сделки ще се финансират с пакета американска военна помощ, която Израел получава всяка година. За периода 2018 – 2028 г. се планира помощ в размер на $38 млрд.

В началото на седмицата израелският военен министър Авигдор Либерман се срещна с американския вицепрезидент Майк Пенс и секретаря по отбраната на САЩ Фжеймс Матис. Обновяването на израелските въоръжени сили е било сред обсъжданите теми.

Израел вече многократно заяви, че се интересува от покупката на още многоцелеви изтребители F-15, като в момента страната експлоатира 25 броя F-15I и около 58 от вариантите A/B/C/D, които се използват също за ударни задачи.

Според Globes новите израелски F-15 ще бъдат по-модерни от самолетите продавани в момента на Саудитска арабия и Катар. Вероятно това ще се дължи на различно специфично израелко оборудване, което ще се монтира на тях.

Освен това Израел трябва да замени сега използваните тежки вертолети CH-53 Yas’ur. Като опции се разглеждат CH-53K и CH-47F. Решението се очаква да бъде най-вече на база на финансовите условия. В момента израелските ВВС експлоатират около 23 броя CH-53.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай обяви, че е приел J-20 на въоръжение
Следваща публикация
Германия ще купува MQ-4C Triton
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню