Индия сваля от въоръжение Ту-142

68 прочитания

Индийските ВМС свалят от въоръжение тежкия турбовитлов морски патрулен самолет Ту-142МК до края на този месец. Това съобщава Flight Global.

Индия бе единственият експортен клиент на Ту-142, който е създаден на базата на стратегическия бомбардировач Ту-95. Самолетът се използва основно за борба с подводници и морско патрулиране, като спомагателни задачи се изпълнява и разузнаване.

Твърде високата цена за експлоатация и влизането на въоръжение на много по-модерния P-8I Neptune са основните причини за пенсионирането на типа. Към момента индийските ВВС експлоатираха активно само три от осемте доставени през 1988 г. самолети. Те са на въоръжение в 312-та ескадрила, базирана в Раджали.

Индийските ВМС в момента експлоатират осем P-8I, като в периода 2020 – 2021 г. се чака доставката на още четири самолета. Отделно на въоръжение са и пет Ил-38СД, които през 2009 г. преминаха през дълбока модернизация.

Руските ВМС продължават да експлоатират Ту-142, който е на въоръжение в две ескадрили, една към Северния и една към Тихоокеанския флот. Общо на служба остават под 30 машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Белгийският парламент одобри RFP за нов изтребител
Следваща публикация
Китай обяви, че е приел J-20 на въоръжение
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню