Китай обяви, че е приел J-20 на въоръжение

3 прочитания

Изтребителят от следващо поколение J-20 е бил приет на въоръжение в китайските ВВС. Това е съобщил телевизионният канал на китайските въоръжени сили, цитиран от Reuters.

Никаква друга официална информация не е дадена по въпроса за новия тежък двудвигателен изтребител, който изпълни първи полет през януари 2011 г. Съобщението е било направено в рамките на телевизионен репортаж, който разказва, че се намалява технологичното и военно изоставане от САЩ, чрез строене на нови бойни самолети и кораби.

Смята се, че първите два серийни J-20 са били предадени на китайските ВВС през декември 2016 г. През ноември миналата година два самолета бяха официално показани на китайския авиосалон, който се провежда в Джухай. Тогава това бе сметнато за ясен сигнал, че предстои и приемане на въоръжение.

Предполага се, че към момента поне шест серийни изтребителя се намират в изпитателния център на китайските ВВС в Динсин. Отделно има ясни индикации, че са построени поне осем прототипа и четири предсерийни самолета.

Много малко е известно за новия китайски боен самолет, който лети вече над шест години. Изтребителят е строен като нискозабележим и има голям вътрешен отсек за носене на въоръжение, както и два по-малки за ракети „въздух-въздух”. J-20 има и оптико-електронна система за обзор. Машината се задвижва от руски реактивни двигателя АЛ-31Ф-М2, но се смята, че те не дават достатъчно тяга за постигане на високи летателни характеристики с тежкия изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия сваля от въоръжение Ту-142
Следваща публикация
Израел се готви да купува F-15 и тежки вертолети от САЩ
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню