Белгийският парламент одобри RFP за нов изтребител

4 прочитания

Долната камера на белгийския парламент е одобрил запитването за оферти (RFP) за придобиването на нов изтребител за ВВС на страната. Фактическото стартиране на процедурата се очаква съвсем скоро.

През декември 2016 г. Белгия обяви, че смята да придобие до 34 новопроизведени изтребители, като за тяхната покупка са отделени €3,573 млрд. В момента се планира договорът да бъде подписан през пролетта на 2018 г., но това може да се окаже твърде оптимистично.

Белгия смята да покани за участие пет компании – Lockheed Martin с F-35A, Boeing с F/A-18E/F, Dassault с Rafale, концернът Eurofighter с едноименния изтребител и Saab с Gripen E/F.

ВВС на Белгия смята да започне да пенсионира сега използваните F-16 MLU през 2023 г. и в рамките на пет години всички сега използвани 54 изтребителя трябва да се пенсионират. Към този момент всички функции трябва да са поети от новия боен самолет, който Белгия ще избере.

Преобладаващо е мнението, че Белгия вероятно ще избере F-35A за да експлоатира своя флот заедно с Холандия, която преди години избра същия тип и скоро очаква неговите доставки. Двете страни и в момента си сътрудничат в експлоатацията на F-16 MLU и ВВС на двете страни се редуват да поемат мисията „ер полисинг” над Белгия, Холандия и Люксембург.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния иска да купи още 20 употребявани F-16
Следваща публикация
Индия сваля от въоръжение Ту-142
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню