Румъния иска да купи още 20 употребявани F-16

4 прочитания

Румъния смята да придобие още 20 употребявани многоцелеви изтребители F-16 в рамките на увеличаването на военния бюджет за достигане на 2% от БВП, който бе одобрен от парламента на страната. Това съобщава IHS Jane’s.

“Моите намерения са до края на тази година да финализираме покупката на още 20 изтребителя F-16. Румънските ВВС в момента имат девет такива самолета, които ще станат 12 до края на годината. Ние смятаме, че нашите ВВС имат нужда от усилване и затова ни трявбат още изтребители”, заявява румънският министър на отбраната Бениамин Лес.

Няма яснота от къде ще бъдат доставяни новите F-16, но се смята, че Румъния ще придобие самолетите от САЩ и след това ще търси изгоден вариант да ги модернизира до стандарта MLU. При доставката на първите румънски F-16 бе заявено, че ще се цели придобиването на още поне 12 машини от същия тип.

През септември 2013 г. Румъния подписа договор за придобиването на 12 употребявани F-16 MLU. Девет от машините идват от Португалия, а останалите три от САЩ. Техническата работа по изтребителите и обучението на летателен и технически персонал бяха извършени в Португалия. Сумата по сделката, заедно с различни данъци и такси, които се дължат на САЩ е €703 млн.

Румънският военен бюджет в момента възлиза на около €3,6 млрд., което е около 1,41% от БВП. Достигането до 2% се планира за още догодина и освен нови самолети ще осигури и покупка на бронирани машини за сухопътни войски и стартиране на програма за доставка на корвети за ВМС.

Свързани теми

Предишна публикация
В Saab са оптимистични за продажбите на Gripen
Следваща публикация
Белгийският парламент одобри RFP за нов изтребител
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню