Канада отправи запитване за покупка на Super Hornet

4 прочитания

Канадското правителство отправи към САЩ официално запитване за оферта за покупката на 18 многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornet. Документът е бил изпратен на 13 март 2017 г.

В запитването канадското правителство дава информация за желаните срокове за доставка, технически възможности и очакваните икономически ползи от сделката. Очаква се САЩ да даде официален отговор през тази есен и към началото на следващата година двете страни да започнат официални преговори. Предполага се, че доставките ще бъдат реализирани до края на десетилетието.

През 2015 г. настоящото канадско правителство спечели изборите в страната с обещание за прекратяване на процедурата по покупка на 65 броя F-35A, тъй като изтребителят бе избран без ясен конкурс и при фалшифицирани финансови условия за покупката му.

През ноември 2016 г. канадското правителство обяви, че ще замести сега използваните CF-18 Hornet в две фази. Първата включва покупката на 18 многоцелеви изтребителя Super Hornet, които да се използват за временно усилване на канадския изтребителен флот и да гарантиране за изпълненията на страната към НАТО и за осигуряване на ПВО на Северна Америка.

Във втората фаза ще се проведе конкурс за избор на нов изтребител за страната. Той трябва да стартира преди 2019 г. и към средата на следващото десетилетие да има вече доставени изтребители по него.

Super Hornet се експлоатира от САЩ и Австралия. Самолетът е заявен и от Кувейт, но там още няма финализирана сделка.

Свързани теми

Предишна публикация
Държавните изпитания на новия руски летящ радар започват през юли
Следваща публикация
В Saab са оптимистични за продажбите на Gripen
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню