В Saab са оптимистични за продажбите на Gripen

3 прочитания

„Изтребителният пазар по света изглежда доста оптимистично за нас в момента и до някъде това се дължи на факта, че всъщност ние продаваме две платформи – Gripen C/D и Gripen E/F”, това заяви Ричард Смит, ръководител на продажбите и маркетинга в отдел Gripen на Saab, по време на годишната пресконференция за изтребителя, която бе проведена днес, 15 март 2017 г.

От Saab подчертаха, че Gripen се оформя като семейство от системи – Gripen C/D и Gripen E/F, като за всяка платформа се оформя определен тип от клиенти.

Gripen E/F в момента е основната програма, която е в разработка. Фокус там е валидирането на софтуера за новия изтребител, което според Saab е основна трудност. Извършени са много тестове с първия прототип на Gripen E след неговия публичен дебют през май 2016 г., включително и рулиране. Строят се още два прототипа, като единият е в крайна фаза на сглобяване.

За сега по всичко изглежда, че първият полет на прототипа на Gripen E ще стане факт през второто тримесечие на 2017 г. Ярке Алквист, ръководител на отдела Gripen в Saab, обяснява, че най-важното в момента е да се спазят сроковете за доставка на клиентите, който е 2019 г. за Швеция.

Алквист казва още, че е при сделката с Бразилия е технологичният трансфер върви по план. В страната е разгърната мрежа от центрове за разработка и конструиране. В тях ще се работи заедно с бразилската индустрия по Gripen E/F за бразилските ВВС.

Отново стана дума за Gripen Maritime (Gripen M) – развитие на Gripen E/F по което в момента се работи за палубни операции. От няколко години са готови концептуалните изследвания за това, че е възможно превръщането на Gripen в палубен изтребител. Има интерес от потенциални клиенти, като в момента се изготвя отговор на запитването за информация от страна на Индия.

„Продължаваме да развиваме Gripen C/D и смятаме да продължаваме да го произвеждаме. В диалог сме с клиентите на версията за бъдещи подобрения по него. Gripen C/D е модерен боен самолет. Наскоро въведохме софтуерното обновяване MS20 за Швеция. Основният момент тук е интеграцията на ракетата за въздушен бой Meteor. В момента през същото обновяване минават чешките изтребители и имаме договор за ъпгрейда MS20 и за Унгария. Разговаряме с другите клиенти на Gripen C/D за модернизация до стандарта MS20”, това заявява ръководителят на отдела Gripen в Saab.

Ричард Смит, ръководител на продажбите и маркетинга в отдел Gripen на Saab, обобщи, че в момента правителствата искат повече качество за по-малко пари и това поставя компанията му в добра позиция Gripen, защото това е платформа, която е много способна днес и има голяма перспектива за развитие.

„Опирайки се на успеха на Gripen C/D в Чехия и Унгария работим сериозно в Централна и Източна Европа. Хърватска иска в средносрочен план да получи нови изтребители – работим с тях. В Словакия продължаваме разговорите и сме много оптимистично настроени, че скоро ще сключим сделка там. Тази седмица дадохме оферта на българското правителство за новопроизведени Gripen C/D в рамките на конкурса там.

В Азия също надграждаме успеха ни в Тайланд. Имаме маркетингова кампания в Индонезия, отворихме и офис във Филипините и сме доста активни в Малайзия. В Африка сме в диалог с Ботсвана.

Колкото до перспективите за Gripen E/F тук, за разлика от Gripen C/D, потенциалните клиенти са по-големи и те се интересуват от по-големи количества от този изтребител.

Във Финландия целим замяна на F/A-18 и в края на миналата година отговорихме на запитване за информация. В Белгия чакаме началото на конкурс и наблюдаваме процесите в Швейцария.

Канада се интересува от нови изтребители и надграждайки успехът ни в Бразилия атакуваме Колумбия.

Индия се интересува от придобиването на около 150 нови еднодвигателни изтребители, които да се доставят от 2020 г. нататък. Това е огромен пазар. Индийците искат огромен технологичен трансфер, точно такова нещо, което правим в Бразилия”, разказва Смит.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада отправи запитване за покупка на Super Hornet
Следваща публикация
Румъния иска да купи още 20 употребявани F-16
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню