Хърватска има сериозни проблеми с поддръжката на МиГ-21

10 прочитания

Хърватските ВВС има много сериозни проблеми с поддръжката на наличните си изтребители МиГ-21 и към момента едва четири могат да бъдат наречени боеготови. Това съобщава местният вестник „Jutarnji list”.

Според вестника, в момента за боеготови се смятат само три двуместни МиГ-21УМ и един едноместен МиГ-21бис. Информацията се потвърждава от източници в хърватското МО. ВВС на страната официално разполагат с 12 ремонтирани и преминали през малка модернизация изтребители МиГ-21.

Ниската боеготовност се дължи на големия брой откази, които непрекъснато се откриват по хърватските МиГ-21. Според „Jutarnji list” те се дължат най-вече на проблеми в хидравличната система и радио-навигационното оборудване, но се наблюдават и чести течове на гориво, масло и хидравлична смес. Имало е и два отказа на двигател в полет, но тези инциденти са се разминали без загубен самолет.

Според хърватските ВВС от юли 2015 г. до сега са били регистрирани 300 отказа на различни системи и агрегати по наличните 12 изтребителя. Надеждността на машините не изглежда да се подобрява, въпреки че в авиобаза Плесо, където се базират хърватските МиГ-21, има постоянна гарантийна бригада от ГП „Одесавиаремсервис”, които извършиха КВР и модернизация на изтребителите.

„Jutarnji list” съобщава, че в момента хърватските ВВС едва успяват да поддържат дежурството по „ер полисинг” над страната и сериозно се разсъждава върху сключването на договор с друга членка на НАТО за носене на бойното дежърство над Хърватска.

През юли 2013 г. хърватското правителство сключи договор с ГК „Укрспецэкспорт” за капитално-възстановителен ремонт и адаптация на авиониката за да отговаря на стандартите на НАТО за седем хърватски МиГ-21 и покупката на пет други МиГ-21, които са били собственост на предприятието ГП „Одесавиаремсервис”. Целият договор с Хърватска е на стойност от $13,7 млн.

Работата по договора, обаче започва да буксува. Първият ремонтиран и адаптиран от към авионика изтребител е трябвало да бъде доставен през октомври 2013 г., но реално това става през април 2014 г. До май същата година са получени общо седем самолета, но хърватските ВВС и МО имат сериозни забележки към качеството на ремонта и отказват да приемат машините.

Следват доработки по вече доставените самолети, а последната партида от пет изтребителя е доставена чак през лятото на 2015 г. с около година закъснение от първоначалния график.

В същото време в Хърватска текът няколко разследвания около ремонта на 12-те изтребителя МиГ-21 в Украйна. Основните неясноти са около произхода на петте самолета купени от Украйна, както и техните реални технически ресурси. Отделно двама офицера от хърватското МО бяха вече осъдени за взет подкуп в размер на €10 000 за нагласяване на търга за ремонт на хърватските МиГ-21.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна иска да създава собствен изтребител
Следваща публикация
ASRAAM с първи пуск от F-35
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню