Украйна иска да създава собствен изтребител

6 прочитания

Украйна ще създаде собствен двудвигателен многоцелев изтребител. Това заявление даде украинският президент Петро Порошенко по време на визита в двигателостроителното предприятие „Ивченко-Прогресс”, цитиран от IHS Jane’s.

Проектът, който е известен като ЛБЛ (Легкий бойовий літак – лек боен самолет) бе анонсиран още през миналата година. На външен вид проекта силно прилича на МиГ-29, бидейки изпълнен по интегралната аеродинамична схема, имайки два вертикални стабилизатора, два двигателя и въздухозаборници под крилото.

Според информацията изнесена до момента ЛБЛ ще се задвижва от украински двигатели създадени на базата на АИ-322Ф (използван сега на китайския УТС от висок клас L-15). Авиониката и въоръжението ще са както украинско, така и западно.

Основната тежест при проектирането на новия самолет ще падне върху конструкторското бюро „Антонов”.

Не се съобщават технически детайли около проекта, но се смята, че той ще бъде от тегловия клас на китайско-пакистанския JF-17.

Въпреки, че за ЛБЛ в последната година са говорили много официални лица в Украйна за сега не е известно дали за създаването му е отделен бюджет, каква е цената на разработката, дали ще се търси привличане на чужди партньори и какви ще са сроковете за създаване.

Днешната украинска военна авиация е съставена 100% от бойни самолети и вертолети от съветско време, макар и някои от тях да са преминали през местна модернизация. По-рано Украйна изрази интерес към лицензно сглобяване на бойна версия на китайския учебно-тренировъчен самолет L-15, но няма други явни развития по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing получи поръчка за 268 броя AH-64E Apache
Следваща публикация
Хърватска има сериозни проблеми с поддръжката на МиГ-21
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню