Тръмп иска повече пари за създаване на изтребител от шесто поколение

5 прочитания

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп иска да увеличи значително средствата инвестирани в разработка на изтребител от следващо шесто поколение за ВВС на САЩ.

Това е отразено в плана на Тръмп за допълване на бюджета за финансовата 2017 г., в рамките на който се планира увеличаване на разходите за отбрана с $30 млрд.

В допълнения бюджет се планира да се отделят $168 млн. за изследователска дейност, изпитания и оценка във връзка с програмата NGAD (Next Generation Air Dominance – Въздушно превъзходство от следващо поколение), която трябва да доведе до създаването на изтребител от следващо поколение. В сега приетия бюджет парите по тази програма са $21 млн.

Смята се, че след 2030 г. ВВС на САЩ ще имат нужда от нов изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, който да служи заедно с F-22 и F-35 и в последствие да ги замести. Все още стартирането на фактическата програма за създаване на нов боен самолет е далеч, но се извършва широк спектър от изследователска дейност.

Близо осемкратното увеличаване на средствата влагани в NGAD са вероятна индикация, че сегашната президентска администрация ще търси по-бърза замяна на проблематичния F-35. Програмата бе многократно критикувана от президента Тръмп.

Интересно е, че в предлаганото бюджетно увеличение няма повече пари за изледователска дейност във вързка с проекта за следващо поколение многоцелев изтребител за ВМС на САЩ – F/A-XX. Планира се да няма промяна в средствата и те са заковани на $1,2 млн.

Не е много вероятно администрацията на Тръмп да успее да прекара тези бюджетни промени през Конгреса.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел иска F-15 2040C
Следваща публикация
Boeing получи поръчка за 268 броя AH-64E Apache
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню