Израел иска F-15 2040C

2 прочитания

Израел води преговори със САЩ от покупката на многоцелеви изтребители F-15 в конфигурацията 2040C. Това съобщава Flightglobal.

Преговорите за покупката на още F-15 продължават с пълна сила, след като вече многократно бе съобщено, че страната се интересува от допълнителни количества от изтребителя. Според Flightglobal става въпрос за 20 – 25 изтребителя в конфигурацията 2040C.

За сега няма информация до кога трябва да бъде финализирана сделката и кога може да се чакат доставките. Известно е, че покупката ще се финансира до голяма степен от новия пакет военна помощ, който САЩ ще предостави на Израел между 2018 и 2028 г.

F-15 2040C е вариант, който бе демонстриран от Boeing през 2015 г. и може да бъде изпълнен както на новопроизведени самолети, така и на вече съществуващи F-15.

F-15 2040C има AESA радар APG-63(v)3, инфрачервена прицелна система, нова система за самозащита, възможност за обмен на данни с F-22 и F-35, както и промяна в точките за окачване, която позволява носенето на 16 ракети „въздух-въздух”.

Не е ясно в каква точно конфигурация ще поръча Израел своите F-15, защото страната по правило поставя голям обем от авионика собствено производство и интегрира израелско оръжие.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия все още преговаря за точните условия за доставката на МиГ-29 от Русия
Следваща публикация
Тръмп иска повече пари за създаване на изтребител от шесто поколение
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню