Сърбия все още преговаря за точните условия за доставката на МиГ-29 от Русия

3 прочитания

Все още вървят преговорите за уточняване на всички детайли около доставката, ремонта и модернизацията на изтребителите МиГ-29, които Сърбия ще получи от Русия. Това съобщава портала tangosix.rs, цитирайки генерал-майор Боян Зрънич от сръбското МО.

Реално цялата сделка се разделя на три етапа – доставката на шестте МиГ-29 от Русия, ремонта на тези машини и наличните в Сърбия изтребители и тяхната модернизация. В момента реално са договорени само първите два етапа.

Първият етап включва доставката на дарените шест изтребителя МиГ-29 (два двуместни МиГ-29УБ, едно изделие 9-12 и три 9-13) и тяхната адаптация за експорт. Вероятно това включва премахване на всякакво секретно оборудване, защото те до скоро са експлоатирани от руските ВКС.

Втората фаза включва ремонта на шесте бивши руски МиГ-29 и четирите налични сега изтребители от този тип в сръбските ВВС. За всички тези изтребители се планира преминаване на експлоатация по състояние и вероятно удължаване на техническия им ресурс на 40 години или 4000 часа. По същата система са експлоатират и българските МиГ-29. В тази фаза влиза и интегрираната логистична поддръжка на сръбския флот МиГ-29.

Третата фаза, която реално все още се договаря, включва модернизацията на 10-те сръбски изтребителя. Вероятно става въпрос за достигане на стандарта СМ или СМТ. В тази фаза се включва и доставката на ново оръжие „въздух-въздух” и „въздух-земя”.

Сърбия очаква от Русия своите шест МиГ-29 в близко време, но все още не е съобщена точна дата. След пристигането в Сърбия машините веднага ще влязат за ремонт в местния авиоремонтен завод „Мома Станойлович” в Батайница. Реално влизането им в експлоатация не се очаква тази година.

Все още не е ясно какво точно ще плати Сърбия за ремонта и модернизацията на своите 10 изтребителя. Сръбското МО съобщи сумата от €185 млн., но тя може да не покрива цялата сделка.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ ще изпитват леки бойни самолети
Следваща публикация
Израел иска F-15 2040C
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню