Aero Vodochody обмисля рестарт на производството на L-159

6 прочитания

Чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody обмисля да рестартира производството на лекия боен самолет L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) заради нарастващото търсене. Това съобщава lenta.ru, цитирайки представители на компанията.

Aero Vodochody смята да предлага самолета, както на ВВС на различни държави, така и на частни военни компании, които предлагат различни услуги на въоръжените сили на различни страни.

„Вярваме в големия потенциал на L-159. По наше мнение нуждата от подобни самолети в близките години ще расте, а не виждаме съществена конкуренция в тази ниша”, заявява Джозепе Джордо, изпълнителен директор на Aero Vodokhody

Джордо смята, че самолетът има бъдеще в частните компании, които предоставят агресорски и учебни услуги на въздушните армии по света.

L-159 е развитие на учебно-тренировъчния самолет L-39. Машината е едноместна, снабдена е с радар Grifo-L и може да носи боен товар с маса 2,7 тона на шест точки за окачване под крилото. Интегрирано е различно управляемо и неуправляемо въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”.

Оригинално са построени 72 броя L-159A за чешките ВВС, но в последствие на служба са оставени 24 машини, а останалите са консервирани. Част от чешките L-159 са преработени в двуместни учебно-бойни самолети. Ирак купува 12 броя L-159A и два двуместни L-159T1. Частната военна компания Draken International Inc притежава 21 броя от типа, а друга частна компания Lewis Fighter Fleet LLC експлоатира три броя.

В последната година иракските L-159 активно се използват в боевете срещу Ислямска държава.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ обмислят пенсионирането на F-15C/D
Следваща публикация
Франция стартира работа по модернизация на своите Rafale
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню