Франция стартира работа по модернизация на своите Rafale

2 прочитания

Френското МО стартира работа по модернизация на наличните многоцелеви изтребители Rafale и обмисля покупката на още изтребители от същия тип. Новият стандарт ще бъде известен като F4 и трябва да е готов през 2025 г.

Според френското МО стандарта F4 ще бъде изграден около отзивите от експлоатацията на Rafale в последните години, включително и бойното използване на типа. Ще се работи по подобряване на сензорите и мрежовата свързаност на изтребителя, но подобренията ще включват и други области.

Rafale F4 трябва да е наличен към 2025 г., но някои от подобренията включени в него ще са готови поне две години по-рано. Модернизацията ще трябва да повиши значително модернизационния потенциал на Rafale.

Актуалният стандарт по който се произвежда и модернизира Rafale в момента е F3. В момента се работи по F3R, който трябва да бъде приет на въоръжение през 2018 г. Една от най-важните добавки в този стандарт ще е ракетата за въздушен бой MBDA Meteor.

Франция в момента е заявила, че ще придобие 180 броя Rafale. В момента във ВВС и ВМС на страната се експлоатират малко над 130 броя от този изтребител. На служба са още и около 160 броя от различни модели на Mirage 2000. Някои от тях ще останат на въоръжение в обозримо бъдеще, но други ще трябва да бъдат заместени от допълнителни Rafale.

Производителят Dassault очаква, че в перспектива Франция ще придобие около 280 броя Rafale и с това изтребителя ще бъде единствен боен самолет във ВВС и ВМС на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody обмисля рестарт на производството на L-159
Следваща публикация
Полша отхвърля употребяваните F-16 като твърде скъпа опция
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню