Полша отхвърля употребяваните F-16 като твърде скъпа опция

4 прочитания

Полша няма да обновява своите ВВС с придобиването на употребявани изтребители F-16A/B, тъй като цената за това е необосновано висока. Това съобщават представители на полското МО, цитирани от Flightglobal.

„Няма да купуваме стари употребявани F-16A/B. След внимателен анализ на МО, ГЩ и инспектората на въоръжени стана ясно, че това не е добър вариант за развитие на полските ВВС. Това решение би било лошо заради цената и и многото труд за модернизация на тези самолети”, това заявява заместник-министъра на отбраната на Полша Бартош Ковнацки на 22 март, по време на изслушване в Комисията по отбрана в полския парламент.

В началото на януари 2017 г. отново Ковнацки заяви, че Полша ще проучи възможността за придобиване на 96 употребявани изтребители F-16 с цел заместване на сега използваните МиГ-29 и Су-22.

„Цената за модернизацията на употребявани самолети е висока, а техните способности доста ограничени”, разяснява още Ковнацки.

Заместник-началника на полския ГЩ генерал Ян Сливка е заявил още на същото изслушване, че полската страна е била изненадана от това колко е платила Румъния за придобиването и модернизацията на F-16 от Португалия. Според него цената е сходна с тази за новопроизведени изтребители.

Румъния плати малко над €700 млн. (отчитайки данъците, таксите и лихвите) за придобиването на 12 модернизирани до стандарта MLU употребявани изтребители F-16. В цената на сделката влиза и ограничен комплект оръжия, самолетообслужваща техника, обучение на технически състав и други съпътстващи стоки и услуги.

Ковнацки заявява, че Полша ще продължи да проучва варианти за усилване на въздушната мощ на страната и заместване на устарелите бойни самолети съветско производство. Като най-вероятни опции се очертава покупката на нови F-16 или F-35, но Ковнацки отбелязва, че втората опция и твърде скъпа.

Според генерал Сливка флота от 48 многоцелеви изтребители F-16C/D е налетял около 53 000 часа на полска служба след 2006 г. Това предполага, че типа има още около 30 години служба и че към 2030 г. той трябва вече да е преминал през модернизация.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция стартира работа по модернизация на своите Rafale
Следваща публикация
ВВС на САЩ ще изпитват леки бойни самолети
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню