Китай произведе последното копие на МиГ-21

16 прочитания

Китайската самолетостроителна компания GAIC предаде на китайските ВВС последните два двуместни учебно-бойни JJ-7A (двуместен вариант на китайското копие на МиГ-21 – J-7). Събитието е станало на 22 март 2017 г. и за него официално съобщи производителят.

Последният произведен JJ-7A е получил борден номер 3827. Не се съобщава в коя строева част е попаднала историческата машина, но се смята, че това е Авиационната академия на китайските ВВС в Сиан.

С това се отбелязва края на 52-годишното производство на китайските клонинги на МиГ-21 в авиационния завод в Чънду. То започва през 1965 г. с лицензно сглобяване на МиГ-21Ф-13, който получава местното название J-7. През следващите десетилетия Китай самостоятелно развива базовата конструкция, като накрая тя се изменя чувствително. Изтребителят се експортира широко под името F-7.

Производството на едноместните изтребители J-7 приключва през 2013 г., когато са предадени последните 16 броя F-7BGI за Бангладеш.

Междувременно през 1984 г. започва производство на двуместните JJ-7, които са създадени на база на едноместните версии без да се копират съветските спарки МиГ-21У. Производството им е развърнато в Гуейджоу.

МиГ-21 се произвежда в СССР до 1985 г., а Индия го сглобява по лиценз до 1987 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Производствената линия за F-16 се мести
Следваща публикация
Афганистан получи още четири Super Tucano
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню