Производствената линия за F-16 се мести

11 прочитания

Линията за крайно сглобяване на изтребителите Lockheed Martin F-16 се мести от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина. Това съобщава Defense One.

През септември 2017 г. последните F-16 сглобени на линията в Форт Уърт, ще бъдат предадени на иракските ВВС. С това линията ще бъде официално закрита и в завода на Lockheed Martin ще започне производството само на F-35.

Две години по-късно производството на F-16 може да се възстанови на по-малка линия за сглобяване в Грийнвил, Южна Каролина. В нея ще са заети около 200 – 250 работници. Lockheed Martin не съобщава какъв ще е капацитета на линията.

Lockheed Martin предаде последния F-16 за ВВС на САЩ през 2005 г. От тогава до сега линията работи само за експорт, като нейния капацитет се намалява непрекъснато и в момента там могат да се сглобят 20 – 25 изтребители годишно. В пиковите години на производството от халетата във Форт Уърт са излизали по над 100 самолета годишно.

Lockheed Martin ще продължи да пласира F-16 по света. Бахрейн имаше заявка за 19 изтребителя, но сделката бе отказана от Белия дом заради системното нарушаване на човешките права в арабската страна. Активна маркетингова кампания за новопроизведени изтребители се води в Колумбия и Индонезия.

Запазването на линията за F-16 показва, че САЩ и Lockheed Martin не хранят илюзии, че в следващите години ще се експортира само модерния и скъп F-35.

Серийното производство на F-16 започва във Форт Уърт през 1978 г. Освен там изтребителят е сглобяван в Холандия, Белгия, Турция и Южна Корея.

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия изглежда, че не фаворитизира F-35 в своя конкурс
Следваща публикация
Китай произведе последното копие на МиГ-21
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню