Белгия изглежда, че не фаворитизира F-35 в своя конкурс

5 прочитания

Белгийското правителство публикува пълния текст на запитването за предоставяне на оферта (RFP) за покупка на нов боен самолет за страната, което страната пусна през миналата седмица. Най-интересната част от него е, че не се чете явно фаворитизиране на F-35A, както се очакваше по-рано.

Белгия иска да сравни Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35A и Saab Gripen E/F. Потенциалните участници трябва да предадат офертите си до 14 февруари 2018 г. По всичко личи, че страната иска да направи нормална оценка на опциите пред себе си, без да фаворитизира един от участниците.

Една от най-оспорваните способности, които трябваше да притежава новият белгийски изтребител е възможността за носене на ядрено оръжие. Белгийските F-16 днес преитежават тази способност в рамките на политиката за ядрено споделяне на НАТО (Nuclear sharing). Имаше силни очаквания, подрепени от изказвания на представители на белгийското правителство, че новият боен самолет също ще може да използва ядрено оръжие в лицето на тактическата атомна бомба B61.

Това фактически щеше да ограничи опциите на белгийците само до американските изтребители, защото Швеция категорично отказва да направи Gripen ядрена платформа, няма планове за интеграция на B61 на Eurofighter, а САЩ отказват да предоставят информация за оръжието на Франция, което блокира интегрирането му на Rafale.

Публикуваният RFP, обаче не споменава такава способност въобще, нито планира нейната оценка. Възможно е тези способности да са скрити в графа „потенциал за развитие”, но той носи 0,8% от общата оценка.

Преглед на цялостния документ не показва явна фаворитизация на един от потенциалните кандидати.

Тежестта на основните критерии се разпределя така – 57% за техническите характеристики, 33% за финансовите измерения на сделката и 10% за защита на белгийските интереси под форма на индустриално сътрудничество и други подобни.

Така Белгия явно ще е първата страна, която ще проведе открит конкурс, в който ще вземе участие F-35. До момента този изтребител от следващо поколение печелеше формални конкурси, където беше сериозно фаворитизиран от условията или бе директно избиран на база на вътрешна селекция.

Белгия търси доставката на 34 новопостроени многоцелеви изтребителя, чиято доставка трябва да стартира през 2023 г. и която трябва да приключи през 2030 г. Машините трябва да бъдат придобити за €3,573 млрд.

Пълният текст на белгийското RFP може да намерите тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан поръчва още AW139
Следваща публикация
Производствената линия за F-16 се мести
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню