МС ще разгледа концесията на летище София на следващото си заседание

2 прочитания

Прекратяването на концесията на летище София ще бъде внесено за обсъждане по време на следващото заседание в Министерски съвет. Това заяви днес, 29 март 2017 г., пред журналисти служебният транспортен министър Христо Алексиев.

По думите на министър Алексиев подготовката на цялата документация, която ще включва финансова обосновка, изисква техническо време. Министърът обаче се застрахова, че окончателното решение може да остане за следващото правителство.

Миналата седмица министърът обяви, че ще прекрати процедурата за концесия на софийското летище, защото настоящата не защитава националния интерес. Като основни слабости на споразумението той отчете, че подготвителните действия не са свършени по най-адекватния начин и съобразно европейските практики.

Министър Алексиев обърна внимание и на това, че според условията на концесията първото възнаграждение от нея, което се изплаща на държавата, е минимум 550 млн. лева, а след това държавата е поела ангажимент това концесионно плащане да бъде включено в летищните такси.

Служебният министър заяви още, че е в действие планът за спасяването на БДЖ. В момента се водят преговори с облигационерите на железниците.

„Сигурен съм, че там може да се постигне успех. Не може за сметка на решаването на проблем на един сектор да се създава проблем в друг. Не е правилният модел за действие и не отговаря на европейската практика“, каза той.

Концесията на летище София бе гласувана от кабинета „Борисов 2” на 20 май 2016 г. и по първоначален план оферти трябваше да се получават до 20 октомври. В последствие този срок бе удължен четири пъти с различни аргументи – първо до 18 ноември, след това до 14 декември, после до 31 януари 2017 г. и накрая до 19 май.

Свързани теми

Предишна публикация
България, Румъния и Унгария разширяват въздушнотопространство за свободно планиране на полетите през нощта
Следваща публикация
Wizz Air започнаха полети от София до Варна и Катания
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню