Япония и Великобритания може да се обединят в създаването на нов изтребител

3 прочитания

Великобритания и Япония проучват възможностите да обединят сили в създаването на нов изтребител, който да влезе на въоръжение след 2030 г. Това съобщава Aviation Week.

Токио и Лондон активно обменят информация по две свои програми – японската за създаване на нов изтребител и британската FCAS (Future Combat Air System). Страните вече са се запознали с изискванията си и в момента споделят технологичните си възможности.

Според японския вестник The Nikkei решението за това дали двете страни ще работят заедно ще бъде взето до края на тази година.

Япония търси заместник на своите еднодвигателни изтребители F-2, като новата машина трябва да е готова след 2030 г. Великобритания от своя страна ще търси заместник за изтребителите Eurofighter към 2040 г.

В последните години Великобритания се оформи като близък партньор на Япония във военната сфера. През 2012 г. двете държави сключиха споразумение за заздравяване на връзките им в тази област, а през 2014 г. Токио официално се отказа от забраната си да изнася оръжейни технологии.

Дори и ако двете страни не се разберат за съвместна работа, BAE Systems ще се опита да бъде партньор на Mitsubishi Heavy Industries при разработката на новия японски изтребител. Самата Япония не е твърдо решила дали ще работи по нов изтребител или ще купи такъв отвън. В момента вървят изпитания на технологичния демонстратор наречен X-2 (на снимката), а решение по въпроса ще бъде взето към 2019 г.

Основното неразбирателство между двете държави може да възникне най-вече по въпроса дали един боен самолет, който трябва да влезе на въоръжение след 2030 г. ще бъде пилотируем или безпилотен. Япония твърдо се е ориентирала към пилотируема платформа, докато Великобритания не отхвърля възможността за създаване на безпилотен апарат.

Франция може да се окаже логичен партньор в един подобен проект. Страната вече има споразумение с Великобритания за съвместна работа по боен самолет от следващо поколение, но сякаш те също са се ориентирали най-вече по работа в безпилотната сфера.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия поръчва допълнителни вертолети Dhruv
Следваща публикация
Пакистан поръчва още AW139
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню