Сделката за F-16 за Бахрейн получи зелена светлина

3 прочитания

Държавният департамент на САЩ е дал зелена светлина на сделката за продажбата на 19 многоцелеви изтребителя F-16 за Бахрейн. По-рано сделката бе спряна заради нарушаването на човешките права в арабската държава. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Сделката ще бъде на стойност от около $2,7 млрд. За сега в нея няма да се включва и модернизацията на наличните 19 изтребителя F-16C/D. С нея общата стойност на сделката може да достигне до $4 млрд.

Според Bloomberd официалното съобщение за потенциалната сделка се очаква към края на април. След него Конгресът на САЩ ще има 30 дни да одобри експортът на изтребителите.

През октомври 2016 г. администрацията на тогавашния американски президент Барак Обама реши да спре експорта на F-16 за Бахрейн, поради системното нарушаване на човешките права в арабската страна. Експортът щеше да бъде разрешен, когато Бахрейн докаже, че има напредък в тази област.

Очаква се новите бахрейнски F-16 да са по стандарта V. До него ще се модернизират и наличните изтребители на бахрейнските ВВС. За сега не е ясно кога ще бъдат доставени изтребителите. През септември тази години линията за окончателно сглобяване на типа във Форт Уърд ще бъде закрита и след това ще бъде пренесена в Грийнвил, Южна Каролина. Новата линия обаче ще заработи към 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Ан-132 изпълни първи полет
Следваща публикация
Индия поръчва допълнителни вертолети Dhruv
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню