Ан-132 изпълни първи полет

5 прочитания

Първият прототип на Ан-132 изпълни дебютен полет от киевското летище Святошино днес, 31 март 2017 г. Полетът е преминал успешно.

Самолетът се е приземил на заводското летище на „Антонов” в Гостомел, край Киев.

Машината носи индекса Ан-132D и има украинска гражданска регистрация UR-EXK. Според разработчика ГП „Антонов“ прототипът се води технологичен демонстратор. Той е построен в завода на „Антонов” в Киев и бе официално показан за първи път на 20 декември 2016 г.

Ан-132 се явява дълбока модернизация на Ан-32 с широко използване на западно оборудване. Самолетът се гласи за военния и за цивилния пазар.

Разработката е съвместна между „Антонов” и саудитската компания Taqnia Aeronautics, която формално стартира през февруари 2015 г. Стойността на програмата е $116 млн. от които саудитците осигуряват $40 млн., а останалите са инвестиция на украинската страна. Taqnia Aeronautics ще даде още $20 млн. за извършване на летателните изпитания.

След завършването на изпитанията, производството на Ан-132 ще бъде развърнато в Саудитска арабия, като украинската страна ще предостави на Taqnia Aeronautics права за производството му.

За сега не е ясно колко и какви поръчки има за модела, освен че саудитските ВВС имат заявка за шест машини – два в конфигурация за радиоелектронно разузнаване и четири за търсене и спасяване.

Ан-132 ще има полезен товар от 9 тона. В кабината ще могат да се пренасят до 72 напълно екипирани войници. Самолетът се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PW150A. Авиониката е Honeywell Primus Epic.

Свързани теми

Предишна публикация
Появи се първия снимка на египетски МиГ-29М2
Следваща публикация
Сделката за F-16 за Бахрейн получи зелена светлина
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню