Министър Янев: Изборът на новия изтребител ще приключи до края на април

13 прочитания

„Работи междуведомствена група, която работи по оценката на офертите. До края на април ще има готовност да се каже кой е предпочитания кандидат за нов изтребител”, това каза вчера, 1 април 2017 г., служебният министър на отбраната Стефан Янев в предаването „Седмицата” по радио Дарик.

Министър Янев заяви, че служебното правителство продължава да работи по модернизационните проекти за армията, включително и за новия изтребител, по предварително зададения график.

„В средата на март получихме отговорите на поканените за участие страни. Те са за три самолета – Gripen, Eurofighter и F-16”, уточни Янев, но отказа да дава детайли по трите оферти.

Ако в края на април междуведомствената комисия излезе със заключение за избрания победител, то след това трябва Министерски съвет да оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на междудържавен договор със страната победител. След сключването на договора той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

„Ако всичко върви по план, във втората половина на годината новото правителство ще има възможност да преговаря за новия изтребител”, каза още министър Янев.

Служебният военен министър говори и по темата с уволнението на директора на Института по отбрана Тодор Тагарев. Янев потвърди, че причината за уволнението е опита за влияние върху тактико-техническите задания за придобиването на нов изтребител и нови бронирани машини за Сухопътни войски, но каза че това не са единствените причини.

„Проблемът е, че е използван Института по отбрана за упражняване на определен тип влияние. Когато се търсят технически характеристики за даден тип въоръжение логиката казва да се търси мнението на тези които ще го използват и ще ходят на война с него, а не да се слуша само мнението на едни странични хора. Това е сериозна тема”, заявя министър Стефан Янев.

Свързани теми

Предишна публикация
Тагарев отрече да е подменял изискванията за новия изтребител
Следваща публикация
България, Румъния и Унгария разширяват въздушнотопространство за свободно планиране на полетите през нощта
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню