Виетнамските ВВС търсят нов учебен самолет

10 прочитания

ВВС на Виетнам имат спешна нужда от нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение. Като основен кандидат се разглежда Як-130, но се прави оценка и на L-39NG.

“Разполагаме с модерни бойни самолети, но тренировъчната ни система се опира на старите Як-52 и L-39. След завършването на обучението си младите пилоти се дообучават в бойните части за използване на изтребителите Су-30, което е непрактично”, заявява генерал-лейтенант Ле Хю Вин, командир на виетнамските ВВС, по време на конференция за пилотското обучение в страната.

Според генерал Вин, начина за преодоляване на трудностите пред виетнамските ВВС е създаването на отделно звено, което да поеме напредналото изтребително обучение, което в момента се извършва в Индия.

Виетнамските ВВС разполагат с 22 броя Як-52, използвани за начално обучение и 34 броя L-39, които се използват за останалите етапи на пилотското обучение. Страната разполага и с 36 броя Су-30МК2, както и с голям брой МиГ-21 и Су-22.

За основен кандидат за нов учебен самолет се разглежда Як-130, като руската компания ОАК го предлага заедно с витловия Як-152, като цялостно решение за пилотското обучение във Виетнам. Страната обаче разглежда и други опции, най-вече чешкия L-39NG.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody възстанови производството на L-159
Следваща публикация
Полша купува три Boeing 737 за правителствени задачи
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню