Aero Vodochody възстанови производството на L-159

10 прочитания

Чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody произведе L-159 за първи път от 13 години. На 31 март 2017 г. компанията показа L-159T1 произведен за Ирак.

Двуместният учебно-боен самолет L-159T1 официално е бил предаден на иракските ВВС в края на декември миналата година, но сега бе официално показан пред официални гости на компанията и журналисти. Производството на типа бе спряно през 2004 г., когато бе предаден последния L-159 за чешките ВВС.

Aero Vodochody планира да построи два L-159T1 за Ирак по договор от април 2015 г. В рамките на договора арабската страна получава 13 употребявани L-159A (три от тях ще се използват за донори на резервни части), оригинално произведени за чешките ВВС и три L-159T1, два от тях – новопроизведени. Новопроизведените машини се отличават с наличието на горивни резервоари в крилото.

След фактическият рестарт на производството на L-159 Aero Vodochody планира да предложи машината на широк кръг от клиенти – и в ролята ѝ на лек боен самолет и в ролята на учебно-бойна машина. По време на показа на първия нов L-159T1 за Ирак стана ясно, че в момента се водят преговори с Аржентина.

За новопроизведените L-159 се планира не само горивни резервоари в крилото, които увеличават продължителността на полета два пъти, но и подобрения по авиониката и интеграция на ново въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагона стартира производството на CH-53K
Следваща публикация
Виетнамските ВВС търсят нов учебен самолет
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню