Lockheed Martin демонстрира F-16 с 12 000 часа ресурс

26 прочитания

Lockheed Martin успешно приключи стендови изпитания на модифициран F-16C, които показаха, че техническия ресурс на изтребителя може да се увеличи от 8000 на 12 000 летателни часа.

Според прессъобщението на Lockheed Martin ВВС на САЩ са дали разрешение за започване на работа по модифицирането на част от наличните в момента F-16C/D от състава на ВВС на САЩ. Според компанията, това ще позволи експлоатацията на типа да продължи до 2048 г.

ВВС на САЩ планират да удължат техническия ресурс на 300 своите най-нови F-16C/D и да продължат да ги експлоатират паралелно с новите F-35A. За тези изтребители по-рано се планираха по-сериозна модернизация, включително чрез поставянето на нов AESA радар, но поради бюджетни съкращения тези планове бяха изоставени.

В момента в САЩ тече дебат за това дали няма да е ефективно пенсионирането на изтребителите F-15C/D и замяната им с модернизирани F-16C/D в ролята им на осигуряващи ПВО и „ер полисинг” на Северна Америка. ВВС на САЩ искат максимално да съкратят броя на експлоатираните типове бойни самолети за да се оптимизират разходите и да се осигурят финанси за проектите F-35 и B-21.

ВВС на САЩ и Въздушната национална гвардия на страната експлоатират малко под 1000 броя F-16C/D. Изтребителят трябва постепенно да бъде заместен от F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ прехвърлят F-35A в Европа
Следваща публикация
Има договор за първия прототип на ПАК ДА
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню