ВВС на САЩ прехвърлят F-35A в Европа

4 прочитания

Многоцелеви изтребители F-35A от състава на ВВС на САЩ ще бъдат пребазирани в Европа този уикенд, като това ще бъде и първото им прехвърляне зад граница. Според официалното съобщение на Пентагона става въпрос за малък брой изтребители, които ще тренират заедно със съюзници от НАТО.

Пребазираните изтребители F-35A ще бъдат от състава на 388-мо изтребително крило базирана в Хил, Юта. По неофициална информация ще става въпрос за осем изтребителя.

Изтребителите ще останат няколко седмици в Европа и ще тренират заедно с други бойни самолети от състава на ВВС на САЩ и изтребители от НАТО. Смята се, че първата база в която ще бъдат разположени самолетите е Лейкънхийд във Великобритания, а следващите им спирки ще бъдат обявени отделно.

Пребазирането на F-35A в Европа не е изненадващо. Когато през август миналата година типът бе обявен за частично боеготов във ВВС на САЩ, бе заявено че в рамките на следващите 18 месеца ще има задгранични командировки с него в Европа, Азия и при необходимост – в Близкия изток. След 2020 г. първата редова ескадрила от състава на ВВС на САЩ в Европа ще получи F-35A.

Това не е първата задгранична командировка на F-35 от състава на въоръжените сили на САЩ. През януари 2017 г. F-35B от състава на 121-ва ескадрила на Морската пехота бяха прехвърлени в Япония.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя двуместен JF-17
Следваща публикация
Lockheed Martin демонстрира F-16 с 12 000 часа ресурс
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню