Турция поръчва 12 броя Hurkus-C

6 прочитания

Турските въоръжени сили поръчват 12 броя от лекия ударен турбовитлов самолет Hurkus-C и планират да поръчат още толкова в близко бъдеще. Това е било съобщено по време на провеждащото се в момента отбранително изложение IDEF 2017 в Истанбул.

Доставката на машините ще започне през 2018 г. и те ще бъдат експлоатирани от армейската авиация на Турция. Hurkus-C ще допълва щурмовите вертолети при оказване на непосредствена авиационна поддръжка срещу противник без тежки системи за ПВО и изпълнение на задачи по патрулиране и наблюдение.

Hurkus-C е въоръжената версия на разработвания от турската аерокосмическа компания TAI турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Hurkus. Машината има боен товар от 1,5 тона, разпределен на седем точки за окачване.

Самолетът ще има разнообразен арсенал от управляемо и неуправляемо оръжие „въздух-земя”, като се акцентира върху въоръжението турско производство.

Hurkus-C също така ще разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система, система за обмен на данни, система за самозащита и усилена и бронирана конструкция. Самолетът ще може да се експлоатира от грундови летища.

От TAI се надяват, че могат да се конкурират успешно със сходния лек боен самолет Super Tucano.

Hurkus прави първи полет през август 2013 г. Турските ВВС на първо време поръчват 15 броя от учебната версия Hurkus-B, които ще започнат да се доставят от следващата година. В същото време през миналата година EASA даде типов сертификат на цивилната версия Hurkus-A.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab вижда скорошни сделки за Gripen в България, Словакия и Ботсвана
Следваща публикация
Германски доклад повдига въпроси около експлоатацията на A400M
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню