Министър Каракачанов обещава повече нальот в Граф Игнатиево

2 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обеща повече нальот за военната авиация и раздвижване на логистиката за изтребителната ни авиация. Това стана днес, 11 юни 2017 г., след среща с ръководството на авиобаза Граф Игнатиево.

„Веднага пускаме маслата, които са необходими. Ще осигурим максимално обществените поръчки за да се осигури летателната годност. Още един въпрос бе остро поставен – малкия нальот на летците, особено при младите пилоти”, каза министър Каракачанов пред журналистите в базата.

Военният министър обясни, че има направени заявки за доставка на смазочни материали за МиГ-29, които сега ще се ускорят и през борсата за бъдат доставени необходимите количества в рамките на 30 дни.

Изказването на министъра не случайно започна с маслата за изтребителната авиация, защото липсата на достатъчно смазочни материали почти замрази летателната дейност в авиобаза Граф Игнатиево за три седмици.

„Единственият начин да осигурим повече нальот е като има повече авиация във въздуха. Говорихме за горивото, за резервните части, които са необходими. За тези неща ще минаваме през обществени поръчки, които ще гледаме да ги ускорим, но въпреки това ще отнеме няколко месеца”, обясни министър Каракачанов.

Военният министър каза още, че в момента изправни са осем изтребителя МиГ-29 и изрази задоволство от това, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е подкрепила идеята за повишаване на военния бюджет.

„Министерство на отбраната е направило разчет на парите, които допълнително са необходими за 2018 г. Цифрата, която сме посочили е 300 млн. лева. В това се включва и повишаване на заплатите. Дали ще успеем да защитим това, ще видим”, съобщи Каракачанов.

Министърът на отбраната заяви, че въпреки по-ниските заплати, подготовката на българските военни и пилоти в частност, не е в никакъв случай по-лоша от тази на например гръцките им колеги. Той обаче отбеляза, че не трябва да се разчита само на ентусиазъм и патриотизъм.

„Ще трябват допълнителни средства за авиацията – за резервни части, за двигатели, за КСА. Има много нужди и ще трябва поетапно да ги удовлетворяваме. Двата проекта, за нов изтребител и за поддръжка на МиГ-29, трябва да се движат паралелно. И за учебните самолети трябва да се прави същото. И така ще има повече нальот”, каза в заключение Каракачанов.

Военният министър посети авиобаза Граф Игнатиево веднага след погребението на загиналия в петък военен пилот майор Георги Анастасов, който почина в следствие на катастрофа с морски AS 565 Panther. Визитата на Каракачанов бе обявена едва вчера следобед. Първоначално изказването му пред медиите трябваше да стане около 15,30 часа, но то закъсня с близо два часа, тъй като срещата военния министър с ръководството на изтребителната ни авиация се проточи. След като даде краткото си изявление пред медиите Каракачанов се върна за да продължи с разговорите. На срещата присъства и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Освен министърът на отбраната от страна на МО присъства и началникът на кабинета му Илия Налбантов.

Ситуацията с логистичното осигуряване на МиГ-29 продължава да бъде изключително тежка. За 2017 г. все още няма пусната никаква обществена поръчка за доставка на части и консумативи, което застрашава възможността да се оперира с изтребителя към края на годината. Освен това по всичко личи, че процесът за придобиване на нов изтребител започва да боксува и не е ясно кога ще бъде взето решение как да продължи програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Стефан Петров: Пилотите ни летят опасно малко
Следваща публикация
Министър Каракачанов на неочаквано посещение в Граф Игнатиево
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню