Saab се надява да започне преговорите с България в началото на есента

2 прочитания

Шведската компания Saab, която произвежда изтребителите Gripen, се надява да започне преговори с България за доставка на нови изтребители в началото на тази есен. Това каза Магнус Луис-Олсон, директор на Saab за Европа, на пресконференция която компанията му даде днес, 14 юни 2017 г.

„Надяваме се след края на лятото да започнем преговори. Като всички държави и вие имате летни отпуски, но в същото време искате бързи доставки, което значи че преговорите трябва да започнат скоро. И да не забравяме, че самите самолети трябва да се построят”, обяснява Луис-Олсон.

Директорът на Saab за Европа похвали процеса до момента, като много професионален и прозрачен. Той отново повтори, че формално компанията му не е получавала уведомление от българската страна за изхода от оценките на офертите.

„Няма истински експерт, който да каже, че Gripen не е съвместим с НАТО. Истинският експерт ще знае, че няма друг изтребител, който да е толкова НАТО съвместим, колкото Gripen. Имаме НАТО комуникация, НАТО дейта линкове и така нататък, чак до изолацията на проводниците в изтребителя, всичко е по стандартите на НАТО. Няма нищо, което трябва да се добавя за да стане това факт, изтребителят се строи по тези стандарти. Ако бях конкурент на Gripen щях да говоря такива неща, но те не са истина”, коментира Луис-Олсон, изказванията, че изтребителят не е съвместим с НАТО.

Магнус Луис-Олсон потвърди, че изтребителите Gripen могат да се доставят в рамките на 18 месеца от подписването на договора. В случай, че поръчаме осем самолета, то вероятно първата доставка ще е за четири машини, а останалите четири ще дойдат малко по-късно.

Директорът на Saab за Европа смята, че ако се вземат добре тренирани пилоти на МиГ-29 те могат да се приучат на Gripen C/D за шест месеца и да достигнат пълно ниво на бойна готовност за година, но този срок е разтеглив, защото зависи от това какво въоръжение ще поиска българското правителство и какви точно задачи ще иска да изпълнява самолета. Ако се говори само за достигане на способности за носене на бойно дежурство по мисията „ер полисинг”, то срокът е шест месеца след приучаване на пилотите на типа. Влияние върху тези срокове има и къде ще се извършва обучението на пилотите – дали е в Швеция, в България или на друго място.

„Saab оперира в абсолютно съответствие с правилата на ЕС в областта на индустриалното сътрудничество. Имаме експертно звено, което работи само в тази област. 14 години сме в България и познаваме българската индустрия. Правили сме многобройни срещи с нея. Няма продажба на Gripen, която да е направена без наличието на индустриално сътрудничество под някаква форма. Практически е невъзможно да не я направим. Имаме предварителни разговори с държавни и частни компании у нас. Целта е да има сигурност на доставките, която да осигури поддръжката на изтребителя в рамките на жизнения му цикъл от 40 години. И това е едно много сериозно преимущество на нашата оферта”, разказва Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Военният министър награди участници в спасителната акция на катастрофиралия Panther
Следваща публикация
Провежда се летателната тренировка „Balkan Spartan – 2017”
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню