Безпилотни апарати бяха свалени над Сирия и Пакистан

2 прочитания

САЩ свалиха безпилотен апарат над Сирия, а пакистанските ВВС унищожиха друг БЛА над собствена територия. Това е равносметката от днес, 20 юни 2017 г.

Според съобщение на Пентагона F-15E от състава на ВВС на САЩ е свалил БЛА иранско производство Shaheed-129 над Южна Сирия. Инцидентът е станал около 12,30 часа местно време, след като е преценено, че апаратът има враждебни намерение и се приближава към приятелски наземни сили.

Пентагона твърди, че машината е принадлежала на про-правителствени части. Това е вторият свален БЛА над Сирия от американските ВВС. На 8 юни бе унищожен друг апарат, отново от F-15E.

Тогава машината бе направила опит да обстрелва американски спецчасти. Онстановката в района е напрегната, след като в неделя F/A-18 Super Hornet свали сирийски Су-22, за който се твърдеше, че е обстрелвал сили, приятелски на САЩ.

Отново днес над Пакистан е бил свален друг безпилотен апарат. Машината е била свалена от изтребител JF-17 от състава на пакистанските ВВС. БЛА се е намирал в района на град Панджгур, провинция Балочистан, на около 45 km от границата с Иран.

Пакистанските власти твърдят, че апаратът е бил с ирански произход. След инцидента е имало спешна среща между представители на двете държави.

Това би било първото бойно използване на пакистано-китайския проект JF-17 след приемането му на въоръжение в пакистанските ВВС през 2010 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Беларус купува 12 Су-30СМ
Следваща публикация
Leonardo дебютира M-345 на Бурже
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню