Беларус купува 12 Су-30СМ

2 прочитания

Беларус е сключил договор за доставка на многоцелевите изтребители Су-30СМ. Това съобщи Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия, цитиран от ТАСС.

Новината по-късно днес бе потвърдена от беларуското МО, от където уточниха, че сделката е за 12 машини. Доставките ще се извършват на етапи, но за сега не се съобщава, кога се чакат първите самолети.

Още през октомври 2015 г. командващият ПВО и ВВС на Беларус генерал-майор Олег Двигалев заяви, че страната му има сериозен интерес към замяната на част от наличните бойни самолети със Су-30СМ.

Беларуските ВВС експлоатират около 24 броя МиГ-29, от които 12 са преминали през местната модерниация МиГ-29БМ. Страната спря да експлоатира своите Су-27 още през 2013 г. поради високата цена на експлоатация и въпреки многото заявки от тогава, те не са върнати в експлоатация.

Явно Беларус ще замести всички свои изтребители МиГ-29 (които в момента са две ескадрили) с единствена ескадрила Су-30СМ.

Су-30СМ е вариант на Су-30МКИ, но предназначен за Русия. При модела е премахната цялата авионика и системи, които не са руско производство. Освен в Русия, изтребителят е на въоръжение и в Казахстан.

Свързани теми

Предишна публикация
Саудитска арабия може да купи до 100 Ан-132D
Следваща публикация
Безпилотни апарати бяха свалени над Сирия и Пакистан
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню