Саудитска арабия може да купи до 100 Ан-132D

1 прочитания

Саудитска арабия може да придобие до 100 броя Ан-132D. Това стана ясно по време на международния дебют на транспортния самолет, който стана факт на изложението в Бурже.

Съвместният проект на конструкторското бюро Антонов, саудитската компания Taqnia Aeronautics и изследователската организация King Abdulaziz City for Science and Technology се смята за най-видимия опит на Саудитска арабия да трансформира икономиката си от тежка зависимост от петрола към по-голямо разнообразие и максимална независимост при осигуряване на отбранителните ѝ необходимости.

Според Али Алхамеди, изпълнителен директор на Taqnia Aeronautics, 100-те самолета ще се разпределят между въоръжените сили и различни други държавни агенции и компании, включително и петролния гигант Aramco.

Алхамеди смята, че на база на машината могат да се създадат различни специализирани платформи, като например патрулен самолет, разузнавателна машина или самолет за РЕБ. По време на изложението бе демонстрирана и гъншип версия на машината.

Разработката на Ан-132D е в резултат на изследване на Саудитска арабия за наличните турбовитлови тактически транспортни самолети и възможността им да удовлетворяват необходимостите на кралството. След проучването е станало ясно, че най-оптимална е дълбоката модернизация на Ан-32.

Ан-132 ще има полезен товар от 9,2 тона (6,7 тона при Ан-32). В кабината ще могат да се пренасят до 72 напълно екипирани войници. Самолетът се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PW150A с шестлопатни винтове. Авиониката е Honeywell Primus Epic. Zodiac предоставя кислородното оборудване и Liebherr осигурява климатичната инсталация.

От Антонов твърдят, че цялостната конструкция е претърпяла сериозни промени и оптимизации, включително изцяло нова носова част с напълно различно остъкляване на пилотската кабина.

Планира се от 2020 г. да започне сглобяването на самолета в саудитския град Таиф, като за целта вече се обучават инженери и работници в Антонов.

Надеждите са, че в следващите 20 години ще се пласират 300 броя Ан-132, като 2/3 от тях ще са за експорт. Единичната цена на типа се изчислява на около $30 млн., при експлоатационни разходи за час полет от $3 – 4000.

Първият прототип на Ан-132D полетя на 31 март 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
„МиГ” и „Сухой” се обединяват през 2019 г.
Следваща публикация
Беларус купува 12 Су-30СМ
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню