Австрия вероятно ще търси нов изтребител

3 прочитания

Австрия е много вероятно да започне да търси по-евтина алтернатива на наличните си изтребители Eurofighter Typhoon. Това съобщава интернет изданието на местния вестник Österreich.

Според вестника, австрийският военен министър Ханс Петер Доскозил съвсем скоро ще обяви това намерение официално. Към момента австрийското Министерство на отбраната отказва официален коментар по въпроса.

Проблемът с наличните Eurofighter е чисто финансов. Летателният час на изтребителя за австрийските ВВС се изчислява на €80 000, което е все по-непосилно за австрийския военен бюджет. В тази връзка ще се търси бърз вариант за замяна на наличните 15 изтребителя от този тип.

Австрия ще търси цялостно решение за охраната на въздушното си пространство, което ще включва както замяна на Eurofighter, така и замяна на реактивните УТС Saab 105Ö, които освен за обучение се използват и за „ер полисинг”.

Известно е, че австрийското МО прави проучване на две основни алтернативи – въоръжен учебно-тренировъчен самолет от типа на M-346 и L-159 или лек еднодвигателен изтребител от типа на F-16 и Gripen.

Вероятността страната да заложи на въоръжен УТС за сега изглежда малка, тъй като за ефеквитното изпълнение на мисията „ер полисинг” австрийските ВВС желаят свръхзвуков самолет.

През 2002 г. Австрия избра Eurofighter след конкурс срещу Gripen C/D и F-16 C/D. Първоначално се планираше покупката на 18 самолета, но те в последствие бяха намалени на 15, като част от тях бяха употребявани. Машините започват да пристигат през 2007 г.

През февруари 2017 г. австрийското МО заяви, че ще се опита да съди компаниите производители на Eurofighter, заради погрешната информация, която са дали за цените за експлоатация на изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия се отказва от Eurofighter след 2020 г.
Следваща публикация
Оман получи първите си Eurofighter
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню