Тодор Тагарев атакува процеса по покупка на нов изтребител

7 прочитания

Бившият служебен военен министър и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев очаквано атакува процеса на избор на нов боен самолет за ВВС и заяви пред „Комисията „Gripen”, че според него целият процес трябва да бъде рестартиран, тъй като е „сбъркан”.

Тагарев се изказа днес, 27 юли 2017 г., пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Между май 2016 и март 2017 г. той беше директор на Института по отбрана към МО.

Тагарев се оплака пред депутатите, че екипът от ВВС имал „високо самочувствие и не се вслушвал в чуждото мнение” и че не се е съобразил с предложенията на Института по отбрана.

Тагарев предложил два нови основни критерия, освен наличните три – оперативна ефективност, цена и очакван живот. Това били „военно сътрудничество” и „индустриално участие”. В крайна сметка последното присъствало във финалната методика и се оценявало, но не по начин, по който предложил Тагарев.

Друго предложение на Тагарев било свързано с презициране на тежеста на критериите за цената и очаквания живот. Според него тези изчисления били направени погрешно и методиката за оценка била непълна.

Тагарев защити тезата, че България трябва да търси временно решение от чист изтребител, който да се използва само за мисията „ер полисинг”, тъй като страната ни нямало как да си позволи повече. Според него това не би било проблем, защото ние ще извършваме операции със съюзниците ни. Също така той обяснява, че няма как да се говори за евтин нов изтребител, защото такъв не съществувал.

Бившият служебен военен министър каза още, че схемата за покупка на 8 + 8 изтребители е погрешна и не може сега да се купят 8 самолета и след няколко години да се водят преговори за още машини. Това според него щяло да бъде твърде сложно и тежко. Вместо това е можело да се търсят 12 – 14 самолета, които според него били достатъчни.

В заключение Тагарев смята, че най-добре би било целият процес да бъде рестартиран с нови и прецизирани изисквания.

В същото време той отрече уволнението му от Института по отбрана да е имало някакъв пряк ефект към избора на нов изтребител. Тагарев каза и че няма никакъв конфликт между него и президента Румен Радев. Подобни тези се опитваше да лансира бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Тезите на Тагарев не са новост. Как ще бъдат възприети от парламентарната комисия за сега е неясно. Неговите твърдения обаче могат лесно да се използват за извинение за рестарт на процедурата, нейното замразяване или други подобни мерки.

Председателят на комисията Емил Христов каза в заключение, че ако бъде забавено или отложено изпълнението на проекта, рискът за националната и регионалната сигурност неимоверно много нараства и отбеляза, че комисията в никакъв случай не би искала да поеме върху себе си такава грешка.

Христов каза още, че да се канят хора от президентството, включително президента, на разговор с ще бъде лош знак. Ако това се окаже единственият начин за изясняване на определен въпрос, ще поканим, уточни председателят на комисията, но в никакъв случай няма да бъде президента. В началото на септември ще бъде изслушан бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов. На някое от следващите заседания ще бъде изслушан и командирът на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Предложенията за оценка на военното сътрудничество не са адекватни
Следваща публикация
МО е отказало да разсекрети протокола с класирането на изтребителите
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню