Димитър Стоянов: Предложенията за оценка на военното сътрудничество не са адекватни

1 прочитания

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни на Тодор Тагарев във връзка с процеса по придобиване на нов боен самолет. До своето пенсиониране от въоръжените сили Стоянов участваше в тези процеси.
С негово разрешение публикуваме мнението му с минимална редакторска намеса:

„Поредното изказване. Ще запазя добрия тон отново.
Ето каква е истината:
Министерството на отбраната няма никакво участие в разработените документи, нито ред! Изключението е участието на един изключителен експерт от Института на отбрана. Как ще се справят без специалистите от ВВС? Не ми е ясно!
Проф. Тагарев предложи т. нар. от него „дългогодишност” (продължителност на използване) да отпадне. Тоест коефициентът на тежест да бъде 0 (нула), като за сметка на това се въведат военно сътрудничество и индустриално сътрудничество. Предложението е свързано със заличаване на критерия диференциращ нов от стар самолет и реално оценката да се направи на основание на цена (т.е. ценова ефективност). Разбирате, че цената на нов и употребяван самолет е различна и предимството е за…
Как да се измери военното сътрудничество? Предложението на проф. Тагарев е: първо: по брой проведени учения за последните N години. Второ: осигуряване на дозарядки във въздуха. Адекватно? За мен не е! Поляците които си купиха F-16 си обучават пилотите за дозарядка във въздуха, като за целта сключват отделен договор за това и си плащат. Така го правят и чехи и унгарци, а сигурно и други нации. Брой учения с какво ни помага или не при избора на самолет?
В документите (RFP) са записани задължителни условия, едно от тях е пряко свързано с ученията, а второто отразява индустриалното коопериране. Просто трябва да се чете!
Друго предложение на проф. Тагарев беше да се вземат само самолети за “ер полисинг”, без пакет „въздух-земя” и т.н. Оставям го без коментар.
Нека излезе стенограмата от участието на професора в анкетната комисия и ще се върнем отново към истината.”

Припомняме, че в четвъртък Тодор Тагарев бе изслушан от „Комисията „Gripen”. Там той остро атакува процеса на избор на нов изтребител, тъй като експертите от ВВС не са се били вслушали в неговите предложения за изменения в методиката на оценка, както и е била отхвърлена неговата идея за покупка на чист изтребител. Тагарев определи експертите от ВВС, като хора с голямо самочувствие, които не се вслушват в чуждо мнение. Преди няколко месеца в телевизионно интервю Тагарев заяви, че проектът за нов изтребител е твърде сложен за да бъде оставен в ръцете на генералите.

Свързани теми

Предишна публикация
МО прекрати процедурата за удължаване ресурса на КСА-2
Следваща публикация
Тодор Тагарев атакува процеса по покупка на нов изтребител
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню