От концесионера на летище София ще се иска нов терминал или разширяване на стария

2 прочитания

От бъдещия концесионер на софийското летище ще се иска да построи изцяло нов терминал или да разшири капацитета на стария Терминал 1. Това става ясно от интервюто на транспортния министър Ивайло Московски, публикувано във вестник „24 часа”.

Министърът на транспорта заявява, че съществуващата писта може да поеме до 10 млн. Пасажера годишно, но двата терминала вече са „отеснели”. Министър Московски споделя, че в изискванията към потенциалния концесионер на летището ще залегне или модернизация на Терминал 1 или построяване на изцяло нов Терминал 3.

От думите на Московски не става ясно дали при втория вариант ще бъде запазен стария Терминал 1 или той ще бъде разрушен за да бъде изграден нов терминал. В изискванията от прекратената вече процедура за отдаване на концесия бе залегнало построяване на нов терминал на мястото на Терминал 1, който да има капацитет от 3 млн. пасажера годишно.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към процедурата бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През миналата година през Летище София са преминали малко под 5 млн. пасажера. За първите шест месеца на 2017 г. преминалите пътници са вече над 3 млн.

Кабинетът „Борисов 3” вече даде да се разбере, че планира през септември да рестартира процедурата, но с някои промени в изискванията. Основното изискване за голямо авансово плащане за покриване на дълговете на БДЖ ще остане.

Свързани теми

Предишна публикация
„Хели ер” извърши сложна спасителна акция
Следваща публикация
Ми-17 замина да гаси горски пожари в Македония
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню