Лесново – Малкото летище за малката авиация

338 прочитания

Човек може да остане много учуден от пасторалното спокойствие, което цари в някои малки селца, намиращи се само на десетина минути с кола от урбанистичната софийска джунгла. Едно от тези места е Лесново, намиращо се само на 22 km от София, част от община Елин Пелин. Но тук има нещо по-специално. В края на селото се намира една от малкото сертифицирани летателни площадки в България, известна просто като летище Лесново.

Статията е публикувана оригинално в списание АЕРО бр. 1 (юли 2008 г.) 

Летището вчера и днес

Преди 1989 г. тази летателна площадка е била една от стотиците, използвани от огромната селскостопанска авиация, която България имаше тогава. След генералните политически, социални и икономически промени селскостопанската ни авиация започва бързо да запада, а повечето летателни площадки са изоставени.

 

Новите хангари изградени в края на 2007 г. Вижда се и уголемения перон и новото осветление. (сн. Красимир Грозев)

Трудно е да се каже какво щеше да стане с лесновското летище, ако през 2001 г. то не е било закупено от фирмата „Ер Тръкс”, предшественик на днешния стопанин на летището „Интерскай”. Към онзи момент летателната площадка е имала полоса с дължина 440 m и няколко сгради за подготвяне и съхраняване на торовете. За да добие сегашния си вид, в летището са инвестирани много време, труд и капитали. Асфалтовата полоса е удължена и разширена, за да достигне днешните си размери от 910х25 m, перонът също е преасфалтиран и разширен, наличният сграден фонд е изцяло ремонтиран. Построен е и нов хангар. Закупени са и още земи, намиращи са около самото летище, като днес комплексът има площ от 360 декара.

Усилията на „Интерскай” започват да се увенчават с успех на 20 март 2006 г., когато ГД ГВА издава удостоверение за експлоатационна годност на летателната площадка. От този момент нататък започва официалното използване  на летището.  Лесново е сертифицирано за извършване на полети на летателни апарати с маса до 5700 kg и 19 пътникоместа. Удостоверението се презаверява успешно всяка година.

Работата по летището обаче на практика не спира. Непрекъснато нещо се доизгражда и доусъвършенства. Изградена е ГСМ-станция (станция за горивно-смазочни материали), която позволява зареждането на самолети с бензин (автомобилният А95 и авиационният 100LL). Новото тук е, че съвсем наскоро е получено удостоверение за данъчен склад от Главно управление „Митници” и това дава право на летището да снабдява с горива безакцизни крайни потребители. Цялата площ на комплекса е оградена с цел спирането на външни лица и животни.

В края на 2007 г. започва нова вълна от подобрения по летището. Изградени са два нови хангара, единият от които е снабден с каросел (голяма въртяща се платформа, която позволява по-ефективно използване на площта в хангара – бел. авт.). Пред новите хангари е изграден още по-голям перон, снабден с перонно осветление.

В момента се строи и нова приемна сграда, която да завърши облика на летището. На върха на тази сграда ще се постави контролната кула, от която ръководителите на полетите ще управляват трафика на и около Лесново. Ще има малък ресторант с тераса, от който ще се открива изглед към летището, няколко хотелски стаи и помещения за отдих. Завършването на контролната кула е основен приоритет пред управата на летището, тъй като в момента полетите се управляват от малка постройка, поставена на нивото на земята, което не е най-ефективното.

Дейността днес

За периода август–декември 2007 г. от Лесново са извършени 1720 полета, а за първите шест месеца на 2008 г. бройката достига 4204. Това са изключително впечатляващи резултати, но тук трябва да отворим една скоба и да разкажем каква е дейността, която се извършва. На летището се базират два авиационни оператора – „Еър Спорт” и „Ер Скорпио”. Тяхната основна дейност е летателното обучение на пилоти, били те любители или професионалисти.

title 

Новата приемна сграда в строеж (сн. Красимир Грозев)

„Реално над 95% от тези полети се извършват от двата летателни центъра. Това са основно и само учебно-тренировъчни полети. В момента тук рядко кацат външни самолети – разяснява управителят на „Интерскай” Григор Господинов. – „Оттук се извършват и бизнес полети вътре в страната. Не са много, но все пак ги има.”

Двете фирми също така са наели някои от сградите на летището, като „Ер Скорпио” поддържа и техническа база в Лесново, където се обслужват учебните самолети, които основно летят от Горна Оряховица.

Промяна на фокуса

Без да е нужно да задълбаваме много надълбоко в многобройните подобрения, които се правят по летище Лесново, е видно, че тук се инвестира много – към настоящия момент инвестициите възлизат на 4,5 млн. лева, като в близко бъдеще те ще се удвоят. Вероятно много читатели се питат дали леката авиация в България се развива до такова ниво, че да оправдава подобни капиталовложения.

„Аз лично съм учуден от темповете, с които се развива леката авиация у нас – споделя Григор Господинов. – Дори ако погледнем какво става в европейски и световен мащаб, нуждата от летателни площадки за леки и ултралеки самолети е все по-голяма. Надяваме се и на скорошна промяна в нормативната база в страната за подпомагане на развитието на малките летища като нашето.”

title 

Вътрешността на  новият хангар снабден с каросел (сн. Евгени Андонов)

И наистина броят на леките летателните апарати в България уверено нараства, а в последната година се наблюдава своеобразен бум. Григор Господинов коментира това явление: „Има огромно търсене на паркоместа при нас, което реално изпреварва развитието на възможностите ни. Хангарите ни са почти пълни. Имаме амбицията и в момента правим постъпки на територията на летището да бъде изграден технически център за обслужване на леки и ултралеки самолети”.

Във всеки един момент на летището домуват 15–20 самолета. Част от тях са на двата учебни центъра, а останалите са на частни лица.

И все пак ще продължи ли Лесново да бъде едно почти изцяло ориентирано към учебната дейност летище?

„Полека-лека се опитваме да променим основната насока, по която се развива Лесново. Учебната дейност ще остане на заден план, тъй като тя е доста натоварваща за летището. Все повече ще се ориентираме към предлагане на услуги на частните собственици на летателни апарати. Тоест собствениците оставят самолетите си тук на съхранение. Идват, искат да летят донякъде, било в България, било в чужбина, пускат флайтплан, след това се прибират при нас. Ако имат нужда от гориво, ние им го осигуряваме, ако желаят техническо обслужване – да заповядат тук. Ще намалим интензитета на излитанията и кацанията на летището, но чисто икономически това няма да ни се отрази” – разказва Господинов.

Тоест Лесново се ориентира към бъдещето на добре уредено летище, което ще обслужва леката авиация в България, а учебната дейност постепенно ще изчезне.

Съвсем скоро летището ще бъде включено в АИП (сборник с аеронавигационна информация) на България.

„Опитваме се да подпомагаме икономическото развитие на областта. Най-малкото наемаме местни хора, които работят на летището на временен или постоянен трудов договор. Към нас има около 160 декара обработваема площ, която в бъдеще може да се използва за други цели, но сега сме наели местни хора, които я обработват – разказва Григор Господинов, –освен това собствениците на земи около летището се радват на повишен интерес към имотите си от страна на инвеститори.”

Трудностите

Като всяко начинание и амбициозните проекти на „Интерскай”, свързани с Лесново са съпроводени с определени трудности.

Един от основните проблеми е пряко свързана с основното предимство на летището – близостта до София. Проблема  се състои в това, че летището се намира на практика под подхода за полоса 27 на летище София. Това води със себе си редица ограничения, най-същественото от което е, че летището се намира във въздушно пространство клас С. Тоест всички полети трябва да се съгласуват и одобряват от  кула София.

title 

Така ще изглежда новата приемна сграда след завършването й (сн. Евгени Андонов)

„Добре известен факт е, че почти цяла есен софийското летище тъне в мъгли. Мястото, на което е изградено летище Лесново, обаче е чудесно и нямаме проблеми с мъгли. Но ние сме подчинени на кула София. Ако летището там е затворено, и ние сме затворени, дори и тук да грее слънце” – обяснява Иван Янков, координатор на полетите на Лесново.

Друг сериозен проблем е свързан с това, че на Лесново липсва митническа служба, което прави всякакви международни полети на практика немислими. Всеки чужденец, пътуващ с личния си самолет и желаещ да достигне Лесново, първо трябва да кацне на софийското летище. Там се преминават задължителният граничен и митнически контрол. Дълга, сложна и скъпа процедура.

„Това е проблем на законодателството ни – обяснява Григор Господинов. –  Има индикации, че нещата ще се променят. Пък и да не забравяме, че поне що се отнася до държавите от Европейският съюз, този контрол не би трябвало да съществува въобще. Както всеки българин с колата си може да пътува из Европа само с показване на личната си карта, така и трябва да може да се пътува по подобен начин и по въздуха.”

Летище „Лесново”, макар и необслужващо големи самолети, не е спасено от бича на съвременната авиация – шума. Десетките излитания и кацания на учебните самолети, съпроводени с чести полети по кръга на летището, носи определен дискомфорт на жителите на Лесново.

„Имаше известни протести от страна на хората от селото. Протестите бяха оправдани и ние от „Интерскай” проведохме срещи с местните власти и жители, за да изгладим проблемите. Въведохме някои ограничения с цел облекчаване на шума, като например помолихме фирмите да не извършват полети с вертолети тук. А за в бъдеще с намаляване на учебните полети смятаме, че този проблем ще изчезне. Ние държим изключително много на отличните си отношения с местното население.”

***

Надяваме се, че възходът на леката и спортната авиация у нас ще продължи. Защото ако това е така, пред „Лесново” и другите подобни летателни площадки предстоят светли дни на просперитет. А това ще е добре за всички любители и професионалисти, свързани с авиацията в България.

Красимир ГРОЗЕВ

Свързани теми

Предишна публикация
Mako Javelin – най-полезното!
Следваща публикация
От C-27J Spartan до M-346FA – открийте решенията на Leonardo за българската отбрана
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню