От C-27J Spartan до M-346FA – открийте решенията на Leonardo за българската отбрана

1K прочитания

Платена публикация

Leonardo е глобален лидер в аерокосмическия, отбранителния и сектора за сигурност. Компанията разработва интегрирани технологии, които отговарят на необходимостите на техните клиенти и осигуряват оперативно превъзходство на всеки потенциален театър (във въздуха, на земята, във водата, в космоса и в кибер пространството). Leonardo предлага ефективни решения, които отговарят на всички отбранителни нужди. Това е благодарение на наличието на ключови технологии с използване на бизнес модел, който е широко отворен към кооперации на местно ниво и развиване на индустриална синергия.

В тази светлина, C-27J Spartan, който е гръбнака на българската военно-транспортна авиация, е въплъщение на термина „национална сигурност”. Той е идеален актив на въоръжените сили на страната, като в същото време изпълнява и ключови задачи в помощ на населението. Това е така, защото самолетът може да достигне и най-отдалечените райони на страната в случай на нужда. Наскоро бе сключено рамково споразумение за период от 10 години с конкретен договор за поддръжка за пет, което ще позволи на Leonardo да продължи да поддържа българските C-27J изправни.

C-27J Spartan е един ефективен мултипликатор на оперативни способности, като неговата последна еволюция дава възможност за ценово ефективни решения и умни инвестиции, които дават възможност на операторите да изпълняват отлично собствените си изисквания. Италианските и австралийските ВВС вече подписаха споразумения за модернизация на техния флот от C-27J. Наскоро Румъния, Бреговата охрана на САЩ и Командването за специални операции на САЩ избраха да модернизират авиониката на техните C-27J, като по този начин те ще продължат да разчитат на уникалните способности на самолета и за в бъдеще.

За България модернизацията на самолетите Spartan ще даде възможност за се възползва от изключително модерните модернизационни решения, които засилват уникалните характеристики на тази платформа.

Множество китове и лесни за инсталиране и транспортиране системи, дават възможност C-27J да бъде бързо преконфигуриран за изпълнение на широк спектър от задачи – от пожарогасене до C3ISR (командване, контрол, комуникации, разузнаване и наблюдение); от борба с противникови подводници до непосредствена авиационна поддръжка.

Днес Leonardo може да отговори на целия спектър от пилотското обучение, благодарение на реактивните учебно-тренировъчни самолети M-345 и M-346. Това прави компанията световен лидер в осигуряване на модерни тренировъчни системи.

Водещият двудвигателен учебно-тренировъчен самолет M-346 ефективно покрива изисквания за самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение (LIFT), a еднодвигателният M-345 е оптималното решение за основния и напреднал етап от пилотското обучение.

Интегрираната учебна система M-346 в момента е най-модерното решение на пазара, като то разчита на вградената в самолета тактическа тренировъчна система (ETTS), супер модерен симулатор и наземна инструкторска система, както и способности за симулиране на различни ситуации в полет (LVC). Всичко това вече се използва в Mеждународното авиационно училище (IFTS) на италианските ВВС.

Наскоро флотът от M-346 достигна нальот от 100 000 часа, като така бе потвърдено, че това е една ефективна, модерна, зряла и надеждна програма. Над 100 броя M-346 са договорени от ВВС на различни държави. Сред клиентите избрали учебната система M-346 са Италия, Израел, Полша, Сингапур, Катар и Гърция.

Фактът, че учебната система на Leonardo е технологичен лидер се подчертава от учебния център IFTS – той е резултат от стратегическа кооперация между ВВС на Италия и Leonardo, като целта е създаването на световен център за обучение на военни пилоти. Той вече е избран от ВВС на Катар, Сингапур, Германия, Япония, Австрия, Канада и Саудитска арабия. Към тях наскоро се присъединиха Кралските ВВС, което само потвърждава големият успех, който представлява IFTS.

M-346FA е вариация на M-346, която може да отговаря на учебните и оперативните необходимости на всички съвременни ВВС по света. Самолетът може да изпълнява много широк спектър от задачи, включително мисии по „ер полисинг”, ПВО и удари по земни цели. Всичко те се решават по ефективен начин, като в същото време, благодарение на модерните му тренировъчни системи, със същият самолет могат да се обучават военни пилоти за напредналия и преходния към изтребител етап.

Характеристиките му и неговата оперативна гъвкавост, дават възможност на M-346FA да бъде една многоцелева платформа, която дава възможност тежките многоцелевите изтребители да бъдат „разтоварвани” от част от техните задачи. Всичко това, само на частица от техните оперативни разходи. Така M-346FA може да се допълва с по-скъпите бойни платформи, които са днес на пазара.

M-346FA има седем точки за окачване на боен товар, включително широк спектър от боеприпаси „въздух – въздух” и „въздух – земя”. Това включва оръжия с инфрачервено, радарно, лазерно/GPS насочване, както и неуправляеми боеприпаси. Оръдейни контейнери, разузнавателни и целеуказващи контейнери. Самолетът е снабден с многорежимен радар Grifo-M346, който също е разработка на Leonardo. Това е едно способно и надеждно решение с голяма далечина на откриване и възможност за проследяване на множество цели в различни оперативни сценарии. M-346FA има напълно интегрирана система за самозащита (DASS – Defensive Aids Sub-System), както и различни системи, които повишават безопасността на полета, включително система за предупреждение за сближаване със земята (GPWS). Изключително способната мрежоцентрична система за комуникация с криптиран канал и тактически дейта-линк дава пълна съвместимост в различните оперативни сценарии. Доказаната система за дозареждане във въздуха увеличава, и без това сериозната, далечина на полет.

Освен тези способности, високата скороподемност и високата скорост, която осигурява възможности за пробив на пределно малка височина с боен товар, правят M-346FA отлична бойна платформа и ефективно допълнение към изтребителите F-16 от последно поколение, които ще постъпят на служба в българските ВВС в следващите няколко години.

M-346FA е вече доставен на първия експортен клиент, а в момента към него се трупа сериозен интерес от ВВС на страни от целия свят. Те се интересуват от това модерно и ефективно решение на компанията Leonardo, което едновременно дава оперативни способности и осигурява пилотско обучение.

Свързани теми

Предишна публикация
Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха ще заработи скоро
Следваща публикация
B-21 изпълни дебютен полет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Полша купува още четири учебни M-346

Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…
Меню