Полският президент загина при катастрофа с Ту-154

19 прочитания
title

Днес сутринта при кацане на летището в Смоленск се е разбил полски пътнически самолет Ту-154М. На борда на машината се е намирал президента на Полша Лех Качински и още 95 души. Според губернатора на смоленска област, Сергей Антуфиев, няма оцелели.

Катастрофата е станала само на 1,5 km. от пистата на смоленското летище, около 10,56 московско време (09,56 часа наше). Според предварителните съобщения в района е имало гъста мъгла. Самолетът Ту-154М, с борден номер 101, се е числял към 36-ти полк със специално назначение към ВВС на Полша.

alt 

Според очевидци машината е летяла на много малка височина, когато е закачила с края на полукрилото си връх на дърво, след което се е сринала на земята и се е запалил. Поради сложните метеорологични условия на екипажа на полския Ту-154 е предложено да се приземи в Москва или Минско, но той е отказал. Освен Лех Качински със самолета са пътували още шефът на президентската администрация Владислав Сташак, началникът на генералния щаб на въоръжените сили Франтишек Гонгор, бившият министър на националната отбрана Йежи Шмайджински, управителят на Централната банка на Полша Славомир Скржипек и председателят на полския парламент. Съпругата на президента Мария Качински и семействата на други официални лица от правителството също са били на борда.

Полският президент е пътувал към церемония за отбелязването на 70 годишнината от разстрела на около 22 000 полски офицери, войници и интелектуалци в Катинскатa гора.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Нови Gripen на цената на втора ръка F-16
Следваща публикация
CV-22 Osprey катастрофира в Афганистан
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню