Швеция продължава да предлага Gripen за Румъния

6 прочитания
alt

Въпреки, че Румънското правителство направи формален избор за придобиване на 24 изтребителя F-16 втора ръка, шведското правителство продължава да промотира Gripen.

Джери  Линдберг, официален представител на шведското правителство е заявил, че 24 чисто нови изтребители JAS-39 Gripen могат да се купят на същата цена на която Румъния купува 24 F-16 втора ръка. Освен това Линдберг посочва, че шведското правителство ще предложи схема за 15 годишно разсрочено плащане, при много ниска лихва.

Шведският посланик в Румъния Матс Аберг, каза че страната е свободна да избере какъвто изтребител желае, но настоява за повече прозрачност при избора. На 23 март румънския Висш съвет по отбраната препоръча купуването на 24 използвани многоцелеви изтребителя F-16 на стойност от около $1,3 млрд. Окончателното решение трябва да се вземе от парламента на страната, но за сега не е ясно кога ще се гласува това.

Покупката на американските изтребители среща сериозен отпор в румънските медии и общество, но за сега румънското правителство отказва да дискутира темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи първата мисия на MQ-8 Fire Scout
Следваща публикация
Нови Gripen на цената на втора ръка F-16
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню