Бериев подписа две сделки за амфибията Бе-200

327 прочитания

ТАНТК Бериев подписа две сделки за продажбата на летящите амфибии Бе-200. Договорите бяха разписани в рамките на изложението Гидроавиасалон – 2018 и са за общо 15 машини.

Първият договор е с американската компания Seaplane Global Air Services. Договорът включва четири твърди поръчки и запазването на шест опции. Първите два Бе-200ЧС ще бъдат задвижвани от старите мотори Д-346, а следващите машини ще са с новите SaM-146.

Seaplane Global Air Services смята да използва самолетите си основно за гасене на горски пожари в САЩ, тъй като поради глобалното затопляне, горските пожари стават все по-големи и трудни за овладяване, а Бе-200ЧС може да хвърля до 12 тона вода при всеки свой заход.

Вторият договор е с чилийската фирма Advisory СВР Ltda и е за два броя Бе-200ЧС и опция за още три машини. Тук също става въпрос за използване на самолета за пожарогасене от въздуха.

Не се дават детайли за това, кога ще започнат доставки на поръчаните амфибии.

Бе-200 в сегашния си вид се задвижва от украинските реактивни двигатели Д-346. В началото на годината бе обявено, че Украйна спира доставката им за руските самолетостроителни компании.

Поради това от Бериев заявиха, че ще произвеждат вече Бе-200 с двигателите SaM-146, които са създадени от джойнтвенчър между НПО Сатурн и Snecma. Моторът задвижва регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет-100. Двата реактивни двигателя имат сходни характеристики.

Свързани теми

Предишна публикация
Полските МиГ-29 и Су-22 не летят от повече от два месеца
Следваща публикация
Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Завършиха вторият прототип на МС-21

Вторият летящ прототип на руския тяснофюзелажен авиолайнер МС-21-300 е сглобен и готов за изпитателни полети. Това съобщават от ОАК.

EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на новия руски пътнически самолет МС-21. В техните рамки се оценява управляемостта на самолета в различни режими на полет.

Ил-112 изпълни първия си полет

Тактическият военно-транспортен самолет Ил-112В изпълни дебютния си полет. Това стана днес, 30 март 2019 г.

Меню