Бериев подписа две сделки за амфибията Бе-200

402 прочитания

ТАНТК Бериев подписа две сделки за продажбата на летящите амфибии Бе-200. Договорите бяха разписани в рамките на изложението Гидроавиасалон – 2018 и са за общо 15 машини.

Първият договор е с американската компания Seaplane Global Air Services. Договорът включва четири твърди поръчки и запазването на шест опции. Първите два Бе-200ЧС ще бъдат задвижвани от старите мотори Д-346, а следващите машини ще са с новите SaM-146.

Seaplane Global Air Services смята да използва самолетите си основно за гасене на горски пожари в САЩ, тъй като поради глобалното затопляне, горските пожари стават все по-големи и трудни за овладяване, а Бе-200ЧС може да хвърля до 12 тона вода при всеки свой заход.

Вторият договор е с чилийската фирма Advisory СВР Ltda и е за два броя Бе-200ЧС и опция за още три машини. Тук също става въпрос за използване на самолета за пожарогасене от въздуха.

Не се дават детайли за това, кога ще започнат доставки на поръчаните амфибии.

Бе-200 в сегашния си вид се задвижва от украинските реактивни двигатели Д-346. В началото на годината бе обявено, че Украйна спира доставката им за руските самолетостроителни компании.

Поради това от Бериев заявиха, че ще произвеждат вече Бе-200 с двигателите SaM-146, които са създадени от джойнтвенчър между НПО Сатурн и Snecma. Моторът задвижва регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет-100. Двата реактивни двигателя имат сходни характеристики.

Свързани теми

Предишна публикация
Полските МиГ-29 и Су-22 не летят от повече от два месеца
Следваща публикация
Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия
402 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

10 години от първия полет на Суперджет 100

ОАК и руското министерство на промишлеността и търговията отбелязаха заедно 10 години от първия полет на регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет 100. Полетът става факт на 19 май 2008 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур.

Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Ту-160М полетя с нови двигатели

Стратегическият бомбардировач Ту-160М е полетял с новите мотори НК-32-02. Това е станало днес, 3 ноември…
Меню