Индия скоро ще съобщи късия списък на кандидатите в конкурса MMRCA

5 прочитания
alt

Високопоставен източник в индийското Министерство на отбраната, цитиран от Times of India, заяви, че докладите от летателните изпитания на шестте кандидати за конкурса MMRCA са готови. Веднага след това предстои съставяне на къс списък (shortlist) с няколко кандидати, с които ще бъдат извършени по-задълбочени преговори и изпитания.

В конкурса за нов многоцелев среден боен самолет (medium multi-role combat aircraft – MMRCA) взимат участие шест бойни самолета – F/A-18 Super Hornet, F-16IN, Gripen NG, Rafale, Eurofighter Typhoon и МиГ-35. За пръв път в историята на индийските конкурси за придобиване на военна техника основния критерии който ще се отчита е цената на жизнения цикъл от 40 години или 6000 часа нальот.

В рамките на MMRCA трябва да бъдат закупени 126 бойни самолета, които да заменят масовите днес МиГ-21. Цената се очаква да достигне над $10 млрд. 50% от стойността на сделката трябва да е офсет, а 106 от самолетите трябва да се сглобяват по лиценз в Индия. В момента бойната авиация на Индия се е свила до едва 32 ескадрили (при нормално ниво от 39,5 ескадрили) и индийските военни се надяват, че MMRCA ще успее да приключи в рамките на следващата една година.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция спешно усилва въздушната си мощ
Следваща публикация
Полетя Euro Hawk
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню