Турция спешно усилва въздушната си мощ

1 прочитания
alt

Предвид забавянето на някои програми и належащите бойни необходимости Турция взе решение за спешни мерки по усилването на въздушната и мощ. Това съобщава Flight International.

Поради непрестанните сражения в югоизточна с кюрдските бунтовници има спешна необходимост от още щурмови вертолети. В момента Турция разполага с едва около 28 остарели щурмови машини AH-1P/S/W, повечето от които не летят. Поради това Турция се е ориентирала към незабавното купуване на девет вертолета A129 Mangusta, които в момента са в състава на италианската армейска авиация. Машините ще преминат модернизация преди доставката им.

В дългосрочен план Турция заедно с италианската фирма AgustaWestland разработва щурмовия вертолет T129 (на базата на A129) от който ще бъдат купени 50 машини с опция за още 41. Забавянето на стратегическия турбовитлов транспортен самолет А400 също притеснява турските военни и вече се разглежда вариант за закупуването на шест C-130E Hercules от Саудитска арабия. Междувременно наличните 13 турски C-130B/E преминават през модернизационна програма. 

Свързани теми

Предишна публикация
Ан-225 превозва свръхгабаритен товар
Следваща публикация
Индия скоро ще съобщи късия списък на кандидатите в конкурса MMRCA
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню